Supernytt

Kan hoppe en halv meter

Har du sett en slik en i det siste? Det er ikke så rart, det er nemlig museår i år.

Den tidlige våren, den varme sommeren og ikke minst den milde høsten har gitt gode forhold for musa, som har formert seg voldsomt. Mange hjem har, eller har hatt mus på besøk.

Her er seks ting du kanskje ikke visste om den lille gnageren.

1. Kan gjøre seg bitteliten. Noen musearter trenger bare en åpning på 6 mm for å komme seg inn i huset ditt. Hvordan? Så lenge hodet, som er lite, kommer inn, så folder skjelettet seg sammen og bare følger med hodet gjennom åpningen. 6 mm. Det er like stort som en av tastene på tastaturet ditt.

KAN GJØRE SEG VELDIG LITEN: like liten som en tast på tastaturet Foto: Michael N Maggs

KAN GJØRE SEG VELDIG LITEN: like liten som en tast på tastaturet
Foto: Michael N Maggs

2. Tennene slutter ikke å vokse. Musa gnager på alt, for å komme til mat eller materialer til reiret sitt. Og dermed slites tennene ned.

3. Musa kan hoppe - høyt! En mus kan hoppe så høyt som 60 cm. En voksen mus er ca. 10 cm lang, det vil si at den kan hoppe seks ganger sin egen lengde. Tenk deg om vi mennesker hadde samme evnen. Da hadde vi kunnet hoppe ca. 10 meter!

Cathrine Larsåsen klarer å hoppe over fire meter med stav. Hadde vi hatt musas evner, hadde vi klart opp mot 10 meter, uten stav.

Cathrine Larsåsen klarer å hoppe over fire meter med stav. Hadde vi hatt musas evner, hadde vi klart opp mot 10 meter, uten stav.

4. Musa spiser alt. I en musefelle kan alt fungere like godt, fra bomullsdotter til peanøttsmør. Det er fordi musa er nysgjerrig, uredd og alltid på jakt etter mat eller materialer til redet sitt. Det er bare i Donald-bladene og på tegnefilmer at ost er favoritter. I tillegg spiser musa ofte. Den kan oppsøke mellom 20 og 30 forskjellige matforråd i løpet av en natt.

5. Musa blir bare ett år. Normalt sett lever en mus bare ett år. Under optimale forhold kan de leve lenger, to til tre år. Men musa har mange fiender, «det er mange som her som ønsker at, få en deilig liten musestek til middagsmat». I tillegg kan den sulte i hjel, fryse i hjel eller kanskje den rett og slett går i musefella du har satt opp.

6. Blir fort flere. Musa formerer seg veldig raskt. En mus blir kjønnsmoden etter fem-åtte uker, får opp til 12 unger i hvert kull, og kan få opp til åtte kull i løpet av sitt ene leveår.

Et musepar kan i løpet av et år få nesten hundre hunger. Som blir kjønnsmodne i løpet av kort tid og starter sin egen familie. Foto: Katsuhiko Hayashi / Ap

Et musepar kan i løpet av et år få nesten hundre unger. Som blir kjønnsmodne i løpet av kort tid og starter sin egen familie.
Foto: Katsuhiko Hayashi / Ap

Denne artikkelen er hentet fra nrk.no, og er skrevet av Marianne Aakermann

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!