Supernytt

Snart kommer spionrobotfisken

I nesten ti år har det amerikanske forsvaret jobbet sammen med forskere for å lage en kunstig fisk. Nå er den snart klar, og det amerikanske sjøforsvaret (U.S Navy) håper å kunne ta den i bruk i løpet av 2015.

Selv om det er en robot, så beveger den seg akkurat som en stor fisk.

- Den har ingen propell eller jetmotor, den beveger seg fremover ved å bevege på halen, sier en av forskerne som har jobbet med å lage den, Michael Rufo.

Rufo sier de egentlig bare har kopiert en stor fisk for å lage roboten.

- Det er en grunn til at fiskene er som de er. De beveger seg i vann på en veldig god måte, bedre enn det vi mennesker har fått til med være skip og ubåter. Derfor ville vi lage en robot som kunne etterligne en fisk.

Kan brukes til mye rart

Robot-fisken kalles bare "RoboTuna" av dem som jobber med den. Det er fordi den ligner på en stor tunfisk. Den er litt over en og en halv meter lang og veier litt under 50 kilo. Man kan også sette inn undervannskamera og andre sensorer, og utstyr for å sende informasjon tilbake til skipet den skal brukes fra.

I sjøforsvaret kan "RoboTuna" brukes til å undersøke havner for å se om det er miner eller andre farer der, prøve å finne ubåter i sjøen, men også å svømme langs egne skip for å lete etter skader. "RoboTuna" kan enten styres med fjernkontroll eller programmeres til å svømme en bestemt rute.

- Den er mindre enn en ubåt, men kan gjøre mange av de samme oppgavene. Den kan også brukes til oppdrag som er farlige for dykkere. Vi har vel ikke helt funnet ut alt det vi kan bruke den til, sier Jim Loper som er sjef for testavdelingen til det amerikanske sjøforsvaret.

I tillegg vil "RoboTuna" være vanskelig å oppdage, den ligner jo på en fisk.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!