Supernytt

Dette skjedde i 2014

I kveld, på selveste nyttårsaften, er det klart for nyhetskavalkade fra Supernytt på NRK Super. Klokken 19:00 får du gjenoppleve noen av de viktigste øyeblikkene fra året som har gått.

Vi som jobber i Supernytt har sett tilbake på nyhetene vi har sendt gjennom hele 2014 og plukket ut noen av de tingene vi husker godt fra året som har gått, og som vi mener er viktige å minnes fra nyhetssendingene.

Brannen i Lærdal

 

Natt til 19. januar ble lille Lærdalsøyri i Sogn og Fjordane rammet av en stor brann.

Nesten 700 personer måtte evakueres fra husene sine den natta. 40 bygninger ble totalskadd, og 71 personer mistet hjemmene sine.

I nyttårskavalkaden til Supernytt i kveld får du møte 14 år gamle Marit, som var en av dem som mistet huset sitt i brannen. Huset ble totalskadd, og familien hennes bor fortsatt i et leiehus. Det nye huset er i ferd med å bygges opp, og Marit gleder seg veldig til å flytte inn i det nye huset.

– Jeg gleder meg til å føle meg hjemme, det gjør jeg. Det har jeg ikke følt på lenge, forteller hun.

Marit Lovise Rode ser på det nye huset familien skal flytte inn i etter storbrannen i Lærdalsøyri. Foto: NRK/Kristin Granbo

Marit Lovise Rode ser på det nye huset familien skal flytte inn i etter storbrannen i Lærdalsøyri. Foto: NRK/Kristin Granbo

Theas bryllupsblogg

 

I kavalkaden får vi også se igjen historien om svenske Maja Bergström på 12 år som kledde seg ut som brud i Theas bryllupsblogg for å sette fokus på de mange barnebrudene som flere steder i verden giftes bort hver eneste dag.

I hennes bryllup, som heldigvis ikke var ekte, kom det mange demonstranter, både barn og voksne, som ville stanse bryllupet og vise at de var i mot at barn blir giftet bort.

Theas bryllupsblogg/Plan Norge

Theas bryllupsblogg/Plan Norge

Ukraina

 

Mange fikk nok også med seg alle nyhetene fra Ukraina i året som gikk, for der har det vært store demonstrasjoner.

Først demonstrerte innbyggene i hovedstaden Kiev, fordi de var misfornøyde med de som styrte landet.

Fordi mange innbyggere i Ukraina føler seg veldig knyttet til Russland, mens andre innbyggere føler seg mest knyttet til Europa, har det også vært store uenigheter i befolkningen.

På Krim-halvøya ville  noen av innbyggerne heller lage sitt eget land, enn å fortsatt være en del av Ukraina. På grunn av dette har det vært store kamper.

Mer om urolighetene i Ukraina får du også se i Supernytt-kavalkaden nyttårsaften.

Demonstrasjoner i Odessa i Ukraina i mars 2014. Foto: Reuters

Demonstrasjoner i Odessa i Ukraina i mars 2014. Foto: Reuters

Ebola

 

Går man gjennom nyhetshendelsene i 2014 er det umulig å ikke snakke om ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

Det skumle viruset rakk å ta mange liv, før lederne i både de afrikanske landene og lederne i resten av verden tok det på alvor. For ebola-viruset er svært smittsomt, og mange visste ikke hvordan de skulle beskytte seg mot sykdommen.

I oktober ble også en norsk kvinne, som hadde arbeidet med syke i Sierra Leone, smittet av ebola. Men etter å ha fått god behandling hjemme i Norge, ble hun erklært frisk igjen etter to uker.

Mange norske sykepleiere og leger har meldt seg for å dra til rammede land for å bekjempe ebola-smitten. De reiser sammen med helsepersonell fra flere andre land. Mange bidrar også med mye penger for å stanse sykdommen.

Helsepersonell i vernedrakter forbereder seg før de skal bidra i kampen mot ebola. Foto: AFP

Helsepersonell i vernedrakter forbereder seg før de skal bidra i kampen mot ebola. Foto: AFP

Labbetuss

 

Mange av dere som ser på Supernytt lot seg sjokkere over nyheten om katten Labbetuss som hadde blitt skutt 20 ganger med et luftgevær i høst. Han får vi også møte igjen i årets nyttårskavalkade.

Labbetuss bor i Hønefoss sammen med eierne, et gammelt ektepar, som synes det var uforståelig at noen kunne gjøre noe slikt med katten deres. Å skyte og skade et dyr slik er dyreplageri, og mange ble sinte over denne nyheten.

Etter et langt opphold på Hønefoss dyrehospital ble Labbetuss heldigvis bedre, men nå tør ikke matmor la ham være ute alene mer.

Labbetuss da han lå på dyrehospitalet i Hønefoss. Foto: NRK

Labbetuss da han lå på dyrehospitalet i Hønefoss. Foto: NRK

Se Supernytts nyhetskavalkade!

 

Nyhetskavalkaden går på NRK Super i kveld klokken 19:00.

Får du ikke med deg sendingen i kveld, går det en reprise på NRK Super fredag 2. januar klokken 11:10. Du kan også finne den her på våre nettsider fra og med nyttårsaften.

 

Hva husker du best fra året som har gått? Fortell om det i kommentarfeltet under!

Del din mening!