Supernytt

Passet på fugleegg hele romjulen

Mens andre var opptatt av romjul, kjøpte Ailin inn varmeflaske og bomull til fem bitte små fugleegg. Hun var barnevakt i romjulen.

Rett før jul ringte nemlig venninnen Anne Mari, som fortalte om kanarifuglene sine. Eggene til kanarifuglen hennes hadde kommet ubeleilig. Anne Mari og familien skulle nemlig på sydentur, tilfeldigvis til Kanariøyene. En tur som var bestilt for lenge siden. Det var ikke et alternativ å etterlate eggene i rugekassen, da fugleforeldrene tidligere ikke har vært helt snille med eggene og hun hadde ikke lyst å avlyse en etterlengtet familieferie.

– Jeg visste at det kom til å bli mange søvnløse netter. Men hvem spør man egentlig om å stå opp hver 2. time for å mate små kanarifugler? Spesielt i juleferien, sier Anne Mari.

Spennende å være med på

Må mates med pipetteflaske hver 2. time, noe som har forstyrret nattesøvnen til Ailin. FOTO: PETTER STRØM / NRK

Må mates med pipetteflaske hver 2. time, noe som har forstyrret nattesøvnen til Ailin.
FOTO: PETTER STRØM / NRK

Ailin er over middels glad i dyr, men det har gått mest i hunder tidligere. Hun har aldri hatt et forhold til fugler.

– Men jeg skulle likevel være hjemme hele romjula. Derfor sa jeg ja til det jeg synes var et spennende prosjekt, men som raskt viste seg å være mer angstfylt enn forventet, sier Ailin.

26. desember ble fem bitte små fugleegg i en rugekasse levert på døren hos leiligheten til Ailin i Tromsø. Tiden fremover skulle gå til å holde eggene varme og trygge slik at de kunne klekkes.

– Dagene før fuglen ble klekket var egentlig verst. Da gikk det opp for meg hva jeg var med på. Jeg våknet opp om natta og tenkte: Plutselig står du der med en nyklekka kanarifugl, ka svarten gjør du da?

Ailin har hatt en bratt læringskurve, og tatt til seg kunnskap ved å Google på internett og se videoer på Youtube. Hun har også hatt kontakt med veterinær gjennom blant annet fordøyelsesproblemer hos den lille.

"Nyttårsbarn"

Natt til 1. januar gir hunden til Ailin tegn om at noe var på gang. En knapt tre centimeter gjennomsiktig skapning på noen få gram var født, og Ailin hadde fått et «nyttårsbarn» i heimen.

– Bare en mor kan elske en sånn skapning. Og en fostermor tydeligvis, forteller en latterfull Ailin.

Dagene etter at kanarifuglen kom til verden har gått til mating hver 2. time med grøtblanding for fugler som er bestilt fra Sverige. Fuglen blir matet gjennom en pipetteflaske slik at det kommer minimalt av mat i gangen. Den lille fuglen er både liten og skjør.

– Er grøten for tykk eller tynn, for varm eller kald, så kan det være livstruende for den lille krabaten, sier Ailin.

Fuglekassen som er stappet med bomull og varmeflaske står plassert på badet, for der er det varmt og godt. Og i mangel av en babycall eller «birdycall» måtte Ailin slå opp leir på baderommet med madrass på gulvet ved fuglekassen og i andre siden av rommet er det rene barselavdelinga.

– Der er en stol jeg kan sitte i for å mate fuglen. Det er Kleenex med balsam for å tørke kyllingen rundt nebbet så ikke grøten størkner og lager sår i skinnet til den lille.

- Hvis folk vurderer å enten få seg baby eller fugl, så tror jeg det er mindre arbeid med en baby, ler Ailin.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Elise Holdal

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!