Supernytt

– Ikke mat ender og svaner

Ender og svaner har ikke godt av å bli matet, mener noen som er eksperter på fugler. 

I vinterkulden er det mange som vil hjelpe vannfugler som ender og svaner gjennom vinteren ved å gi dem brød. Det kan påføre fuglene store lidelser, ifølge Norsk ornitologisk forening. Det er en forening for folk som er spesialister på fugler.

– Det kan være skadelig. Brød kan være greit nok for småfugl, men inneholder ikke riktig type næring for vannfugl, som naturlig lever av småfisk, bløtdyr, gress og vannplanter, sier Håkan Billing, som er leder i Norsk ornitologisk forening i Oslo og Akershus.

Han har full forståelse for at man vil hjelpe fugler gjennom vinteren.

– Mange synes det er hyggelig å se at endene kommer. Men du gjør dem en bjørnetjeneste. Fugler som har funnet seg til rette i vårt land er tilpasset det klima og den natur vi har.

Fuglene kan bli veldig syke og få dårlig mage og løs avføring av det. De kan til og med bli forgiftet, sier Billing. 

I tillegg påvirker brødmaten dyrenes naturlige atferd.

For det første lærer fuglene at mennesker betyr mat. Redselen for mennesker forsvinner. Det gjør også at fugler kan bli aggressive mot mennesker i hekketiden. Man risikerer også at trekkatferden forandres. Når de normalt skulle trekke sørover, blir de holdt igjen. 

Små menger brødmat av og til er imidlertid ikke skadelig, ifølge fugleeksperten.

Men da må du være nøye med hva du gir fuglene. Gir du brød, må du for all del unngå hvitt brød. Brødet skal være ferskt og grovt og ikke inneholde salt eller sukker. Og husk små mengder, oppfordrer Billing.

LITT BRØD ER OK: Ekspertene mener små mengder er greit, men unngå hvitt brød. FOTO: COLOURBOX

LITT BRØD ER OK: Ekspertene mener små mengder er greit, men unngå hvitt brød. FOTO: COLOURBOX

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!