Avviser hacker-påstander

Gruppen Lizard Squad er en gjeng med hackere som ved hjelp av avansert teknikk klarer å komme seg inn på andres nettsteder og styre dem. De påstår på Twitter at de er ansvarlige for de tekniske problemene på de sosiale mediene, men påstanden blir avvist på Facebook.

«Dette var ikke et et angrep fra en tredjepart, men skjedde fordi vi gjorde en endring som berørte vårt konfigurasjonssystem. Vi jobbet raskt for å løse problemet, og begge tjenestene er nå 100 prosent tilbake for alle», sier en talsperson for Facebook til NRK.

OGSÅ NEDE: Instagram, som har flere hundre millioner brukere verden over, fungerte heller ikke tirsdag morgen.

OGSÅ NEDE: Instagram, som har flere hundre millioner brukere verden over, fungerte heller ikke tirsdag morgen.

 

Ønsker oppmerksomhet

Sikkerhetsekspert i Evry, Per Thorsheim, sier til NRK at det er usannsynlig at hacker-gruppen har klart å ta ned de hundretusener av servere som Facebook har over hele verden.

– En gruppe som de ville aldri klare å ta ned alle serverne på en sånn massiv måte, sier han.

Thorsheim mener at årsaken til at hacker-gruppen påstår at de står bak de tekniske problemene, mest sannsynlig er et ønske om medieoppmerksomhet.

– Lizard Squad har uttalt at de er tilhengere av IS og her var det optimistisk om å få oppmerksomhet slik at de kan fremme politiske budskap via sosiale medier, på samme måte som at andre ville benyttet muligheten hvis den var der, til å stå frem i rampelyset de også, sier han.

Nede i nesten en time

De første meldingene om de sosiale medienes tekniske problemene kom like etter klokken syv, og først rundt en time senere kunne brukerne av mediene logge seg inn igjen.

«Beklager, noe gikk galt. Vi jobber med det og vi vil fikse det så fort vi kan», skrev Facebook på sine nettsider tidligere i dag, skriver Jerusalem Post.

Instagram var også klar over de tekniske problemene, og sa like før klokken åtte at de jobbet med å løse problemene, melder nyhetsbyrået Ap på Twitter.

 

Artikkelen er hentet fra nrk.no og ble først skrevet av Oda Marie Midbøe.