Supernytt

I dag blir det orkan i Nord-Norge

Orkanen kan herje Nord-Norge i timevis på lørdag. – Selv er jeg redd for å gå ut i dette været. Det er ingen tvil. Hold deg hjemme, sier meteorologen.

Du vil merke at vinden tar seg opp allerede fredag kveld. Etter hvert blir det kaldere og kanskje kommer snøen.

Lørdag morgen treffer ekstremværet Ole Norge. Det blåser mest sannsynlig full storm fra nordvest i Trøndelag. I fylkene Nordland og Troms blir det verre.

Mange timer med orkan

Dersom det blir som værmelderne tror kan flere steder i Nordland og Troms få nordvestlig orkan fra klokken 10 om formiddagen til klokken 19 om kvelden.

– Vinden treffer først Lofoten, så beveger den seg nordover i løpet av de neste timene. Det kan bli orkan helt opp til Sør-Troms, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko i Tromsø. Vel vitende om at hun selv snart befinner seg midt i uværet.

– Når det blåser orkan må man holde seg inne. Alle løse gjenstander ute må sikres.

Orkan er den kraftigste vinden på Beaufort vindskala og er ikke til å spøke med. Slik vind forekommer ifølge skalaen svært sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser.

Lurt å ha stearinlys og ved

Mange steder har det regnet denne fredagen. Med nordavinden kommer væromslaget. Minusgrader gjør regn til snø. Våte gater blir islagt.

Glatte veier kombinert med snøfokk og vind gjør at folk kan få uventede problemer denne lørdagen, sier værmelderen.

– I forrige uke mistet vi strømmen her i nord. Kanskje skjer noe sånt igjen? Det kan være lurt å ha stearinlys og ved klart hjemme. Folk må forberede seg, sier hun.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Astrid Rommetveit.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!