Supernytt

Fant 2500 år gamle mumier

Flere tusen år gamle mumier fra Sør-Amerika har ligget glemt i over 80 år på et lager i Oslo. Ingen har visst hvor de kom fra eller hvordan de havnet der, før nå.

På 1930-tallet bosatte den norske utvandreren Gunnar Neergaard seg i Chile. Der fant han blant annet noen 2500 år gamle indianske mumier, som han fikk sendt til Etnografisk museum i Oslo.

Der ble de imidlertid liggende helt til avdelingsdirektør Knut Djupedal ved Migrasjonsmuseet i Stange kom over disse opplysningene i en artikkel i fjor. Han begynte å grave i Nergaards historie for å finne ut hvor det var blitt av disse mumiene.

Djupedal fant en historie om den nordmannen, gravplyndring og mumier som hadde ligget uidentifiserte i vår egen hovedstad. Altså at ingen hadde funnet ut hva det var og hvor de kom fra.

Da han kontaktet museet fikk han til svar at de nok hadde ting som Nergaard hadde sendt.

– Men de påsto at de ikke hadde noen mumier, forteller Djupedal.

– Ganske enestående

Mumiene skal ha ligget lagret i åtti år, uten at noen har visst hvor de kom fra.

– Den eldste mumien er 2500 år, og den yngste 500–600 år gammel. Vi har jo ingen tradisjon for sånt materiale hos oss i det hele tatt. Så det er ganske enestående, sier anatomiprofesser Per Holck ved Universitetet i Oslo.

Nå er spørsmålet hva som skal skje videre med mumiene.

– Min personlige mening er at de skal skannes, fotograferes og undersøkes, og så sendes tilbake hvor de kommer fra, sier Djupedal.

Anatomiprofessoren Per Holck sier at Universitetet nå vil ta kontakt med søramerikanske myndigheter.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Knut-Øyvind Hagen og Stein Eide.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!