Supernytt

Slik får mopsen en bedre hverdag

Mopsen har blitt kjempepopulær de siste årene. Men noen av dem har helseproblemer. Heldigvis kan du gjøre noe for å bidra til at mopsen din får et bedre liv. For enkelte har problemer med å puste. 

– Nesen blir helt sammentrykket så det går nesten ikke an å puste gjennom neseborene, forklarer Ola Brynildsrud som er dyrlege. Han er en av mange dyrleger som synes det er dumt at noen hunderaser har problemer med helsen på grunn utseendet sitt.

Råd til deg som har mops

Det er selvsagt ikke alle mopser som er syke. Mange lever fint. Men hvis du har en mops som for eksempel fort blir veldig anpusten, har Ola disse rådene:

  • Husk at mopsen skal ha jevnlig lett mosjon. Gå vanlig tur, men ikke ta den med på joggetur.
  • Unngå å ha den i nærheten av noen som røyker. Røyken kan gjøre det ekstra vanskelig for mopsen å puste.
  • Bruk helst sele og ikke halsbånd. Et halsbånd vil trykke rundt halsen og gjøre puste- og øyeproblemer verre.
  • Mopser kan fort bli litt dovne, og hvis de blir overvektige, så blir helseproblemene verre. Derfor er det viktig at den får jevnlig mosjon.
DYREVENN: Ola er opptatt av at hunder skal ha god helse. Her er han med sin egen hund, Freia.

DYREVENN: Ola er opptatt av at hunder skal ha god helse. Her er han med sin egen hund, Freia.

Husk på dette hvis du skal skaffe deg hund:

– Du bør bruke tid på å lese deg opp på de forskjellige hunderasene. Det kan man gjøre via bøker, internett, eller spørre eksperter, som for eksempel dyrleger, sier Ola. Han mener også du bør tenke på hvilken type hund som passer for familien din.

– Ikke kjøp en veldig aktiv hund hvis familien ikke er så aktiv. Og husk: Ikke bare tenk på at hunden er søt. Velg en frisk og god hund, avslutter dyrlege Ola Brynildsrud.

 

FAKTA
  • Det er Mattilsynet som passer på at dyr har det bra i Norge. De ønsker ikke å forby kortsnutede hunder som for eksempel mops. De mener at informasjon til hundeeiere  og kjøpere er det viktigste.
  • Norsk kennel klub samler alle norske hundeklubber. De har tidligere sagt til NRK at de har gjort mye for å forbedre rasestandarder slik at hundene får det bedre. De har også tester som skal fange opp syke dyr slik at ikke de fører sykdommene videre.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!