Supernytt

Vil vinne OL-gull for Norge

– Jeg vil bli best. For å bli best, så må jeg prestere. For å prestere, så må jeg trene. Derfor trener jeg så hardt, sier Grace Bullen (18).

Klokken er 05.00 på morgenen. Om en time skal hun trene. Så på skolen. Så skal hun trene igjen. Så skal hun sove, før hun skal stå opp like tidlig i morgen og trene igjen.

Slik skal hun holde på dag etter dag de neste 512 dagene. Da skal hun til OL for å konkurrere i bryting.

– Jeg skal ta medalje, sier hun nesten uten å nøle og med et lurt smil.

Flukten fra Eritrea

Hun smilte ikke så mye som barn. Hun var redd.

–    Jeg var ikke så glad i å vise følelser. Jeg var redd. Frykten har gjort at jeg ikke smiler så mye, sier hun i dag.

Før hun ble født, hadde foreldrene allerede flyktet med de to storesøstrene fra Sudan. Selv ble hun født i Eritrea – et annet område med krig. Familien måtte legge på flukt igjen.

De løp om natten. De hørte skudd. Så døde mennesker. Barnet Grace skjønte ikke den store politiske konflikten hun levde i.

 Men det er detaljer som har brent seg fast. Som da familien ble vekket av soldater på natten og måtte rømme til skogs.

– Jeg husker det var mange biler og folk med våpen som kjørte forbi mens vi lå i veikanten. Vi måtte vente til de hadde dratt. Lenger fremme prøvde noen å krysse veien. Vi hørte skudd, og ikke noe mer. Jeg tror kanskje vi lå der et par dager, sier hun.

De trodde Grace var for ung til å huske det hun hadde vært gjennom. Men Grace husker detaljene fra krigen forbløffende godt. Bedre enn sin storesøster.

Flukten endte i en FN-leir, og til slutt i Norge ved en tilfeldighet.

På språkkurs ble faren hennes tilfeldigvis kjent med en mann kalt Gheorghe. Han var i brytemiljøet i Fredrikstad, og plutselig, etter en rekke tilfeldigheter var alle Bullen-barna introdusert for brytesporten.

Treningstalentet

Gheorghe Costin er tidligere toppbryter og fortsatt trener for Grace. Og ikke bare trener, men også rådgiver og venn.

– Hun er en slik utøver alle trenere ønsker seg. Hun vil mye, og har en plan hun jobber målbevisst mot, sier Costin.

– Hun har talent for trening. Det er ikke mange, verken på hennes alder eller voksne utøvere, som holder på slik hun gjør. Og hun har vært like målbevisst siden hun var 15 år gammel, sier Joakim Aardalen, som selv har en haug med NM-gull i bryting.

Artikkelen er fra nrk.no og skrevet av Per Øyvind Fange og Kim Peder Rismyhr, og redigert for Supernytt av Nora og Emma (arbeidsuke).

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!