Supernytt

Hvorfor kriger sunni- og shiamuslimer?

De  tilhører religionen islam, og har veldig mye til felles. Men mange steder i Midtøsten kriger de likevel mot hverandre. Hvorfor er det egentlig slik? 

Den største uenigheten oppstod etter at grunnleggeren av islam døde på 600-tallet. Det er tre hovedforskjeller mellom shia- og sunnimuslimer, forklarer Rima Iraki som er journalist i NRK:

  • Begge grupper var uenige om hvem som skulle bli leder etter at profeten Mohammed døde. Shiamuslimene mente at det burde være en i familien, hans fetter Ali. Men sunnimuslimene mente at den flinkeste og den som hadde mest kunnskap skulle bli leder. De synes hans beste venn Abu Bakr skulle ta over. Og det ble slik sunnimuslimene ønsket.

Spiser ikke reker

  • Både shia- og sunnimuslimer tror på koranen som er muslimenes hellige bok på samme måte som de kristne har bibelen. Men i noen tilfeller, tolker de koranen forskjellig. For eksempel så mener shiamuslimene at reker ikke bør spises, mens sunnimuslimene mener det ikke er noe problem å spise reker. En annen forskjell er bønn. Shiamuslimer mener det holder å be tre ganger om dagen, mens sunniene mener koranen sier man bør be fem ganger.

Har den nye lederen blitt født eller ikke? 

  • Begge grupper tror det skal komme en leder fra profetens familie og lede alle muslimer i hele verden. Shiamuslimene tror at han allerede er født og lever et sted uten at noen vet hvor han er. Sunnimuslimene mener lederen ikke har blitt født enda.

Det er omtrent 1,5 milliarder muslimer i verden. Ca. ni av ti er sunnimuslimer. Kun en av ti er shia. I en del land i Midtøsten brukes forskjellene som unskyldning for å krige. I Syria hvor det har vært krig i fire år, er presidenten Bashar al-Assad shiamuslim. Mange av dem som kriger mot ham mener han behandler sunnimuslimer i landet dårlig.

På verdensbasis er shiamuslimene i mindretall, men i noen land er de i flertall. Foto: NRK.

På verdensbasis er shiamuslimene i mindretall, men i noen land er de i flertall. Foto: NRK.


FLERE LIKHETER ENN ULIKHETER: Rima Iraki som er journalist i NRK og selv muslim, mener det er trist at sunni- og shiamuslimer kriger mot hverandre. Hun peker på de har flere ting til felles enn som splitter dem. Foto: Stig Morten Waage.

FLERE LIKHETER ENN ULIKHETER: Rima Iraki som er journalist i NRK, mener det er trist at sunni- og shiamuslimer kriger mot hverandre. Hun peker på at de har veldig mye til felles. Foto: Stig Morten Waage.

Del din mening!