Supernytt

Vil straffe mobbeskoler

Barneombudet skal kunne bøtelegge kommuner som ikke følger opp mobbesaker i skolen.

Den tidligere SV-politikeren og kunnskapsministeren Øystein Djupedal har ledet ekspertutvalget som har vurdert hva man skal gjøre med mobbing i skolen.

– De fleste har det godt i skolen. Men dessverre er det mange som opplever ting de ikke burde, sa Djupedal da han onsdag fortalte om hva utvalget mener om mobbing i skolen.

17.000 mobbes

Ifølge han har 4 prosent, eller 17.000 barn, opplevd krenkelser, erting eller mobbing i sin skolehverdag.

– Det er forferdelig vondt for det enkelte barn, og det er også et alvorlig samfunns- og helseproblem. Derfor må vi finne nye måter å hindre mobbing på, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som er sjef for skolene.

Bøter til skoler

De foreslår å gi Barneombudet muligheten til å hjelpe barn og familier i mobbesaker. Barn og foreldre skal kunne klage til Barneombudet hvis skolen eller kommunen ikke gjør nok for å stoppe mobbing.

– Vi ser at dagens system ikke fungerer. Det trengs en klageinstans som Barneombudet, og elever og foreldre må gis mer hjelp, sier Djupedal.

Utvalget foreslår i tillegg å lovfeste helt konkret hva skolen plikter å gjøre hvis de oppdager mobbing. Kommuner og skoler som ikke følger opp, skal straffes økonomisk.

– Det er behov for et ris bak speilet. Å kunne gi skolene bøter har en meget oppdragende virkning, mener Djupedal.

Kilde: NTB.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!