Supernytt

Se solformørkelsen trygt

Hvis du vil se solformørkelsen er det viktig at du beskytter øynene dine. Fra tidligere solformørkelser vet vi at barn og unge er spesielt utsatt for øyeskader.

– Betydelig mer stråling slipper inn på øyebakgrunnen i et ungt øye. Dette er på grunn av større lysgjennomgang i øyets gjennomsiktige medier, men også på grunn av at barn generelt har større pupiller enn voksne, forklarer optiker Magne Helland. Han mener også alle trenger å vite hvor viktig det er med riktig øyebeskyttelse ved en solformørkelse. - Man skal uansett ikke se på solen for lenge, selv med godkjent beskyttelse, sier Magne.

Fredag 20. mars 2015 vil solformørkelsen være synlig på skyfrie steder i Norge mellom kl. 10 og 12 på dagen. Bare på Svalbard vil solformørkelsen være total, det vil si at skyggen fra månen dekker hele solskiven. Det finnes flere teknikker du kan bruke.

Her er noen:

Solformørkelsesbriller

Dette er briller med spesialbehandlede plastglass som filtrere bort det skarpeste lyset. Disse kan du få tak i hos optiker eller på fotobutikker, men mange steder er brillene allerede utsolgt.

Bilde

Det sikreste er å ikke se direkte på solen, men lage et bilde på en vegg eller et ark som du kan se på. Dette gjør du for eksempel ved å la sollyset passere gjennom et lite hull (cirka 1 millimeter i diameter) i en papplate. Da kan du se sollyset og skyggen fra månen på en veggen eller arket. Spør læreren, eller en voksen hjemme om hjelp til dette.

Du kan også forsøke å lage ditt eget "solkamera". Alt du trenger er noen pappesker, litt sølvfolie, papir og en knappenål. I videoen nedenfor viser solforsker Pål hvordan det gjøres.

TV eller Internett

Se solformørkelsen på TV-overføring, eller nettside. NRK skal filme hele solformørkelsen fra Svalbard, og sender direkte på nrk.no.

Kilde: forskning.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!