Supernytt

Følg solformørkelsen direkte

I dag skjer det noe helt spesielt på himmelen over Norge. Rundt klokka 11 vil man noen steder kunne oppleve en total solformørkelse.

En solformørkelse skjer når månen kommer seg mellom sola og jorda, og dermed skygger for sola. Sola er nesten 400 ganger så stor som månen, men den er også nesten 400 ganger så langt borte fra jorda som månen, og derfor ser det ut som om månen dekker hele sola.

Det er ikke over hele verden man vil kunne oppleve at sola blir helt borte, det som kalles en total solformørkelse. Ett av de beste stedene å se den totale solformørkelsen fra er på Svalbard. Derfor har NRK sendt opp fotografer og reportere dit, sånn at vi kan lage direktesending derfra. Den kan du se i videofeltet i toppen av saken.

Viktig å bruke briller

Dersom det er klarvær der du er, så er det mulig å se solformørkelsen på himmelen, men da må du bruke skikkelige solformørkelsesbriller. Her får du en del tips om hvordan du kan se solformørkelsen på en trygg måte.

Bildet viser en total solformørkelse sett fra Japan i 2009. FOTO: NAOJ / AFP

Bildet viser en total solformørkelse sett fra Japan i 2009.
FOTO: NAOJ / AFP

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!