Supernytt

Slik fikk europeere hvit hud

Folk i Europa har ikke alltid vært hvite. En ny studie viser at hvit hud, på lik linje med høyde og laktosetoleranse, kom til Europa relativt nylig.

Ved å sammenligne deler av DNA (arvestoff) til 83 levninger etter mennesker fra steder i hele Europa, fant forskere ved Harvard i USA ut at dagens europeere er en blanding av minst tre befolkninger av jegere, sankere og bønder som flytta til kontinentet i løpet av de siste 8000 årene.

Nordeuropeisk gen

Genetikerne (forskere på hva som går i arv) Iain Mathieson og David Reich har sammenlignet arvestoffene med de nye funnene og oppdaget fem gener som har vært svært gunstige. Tre av disse produserer lys hud.

De moderne menneskene som kom ut fra Afrika for 40 000 år siden antas å ha hatt mørk hud, som er fordelaktig på steder hvor det er mye sol. Forskninga bekrefter også at jegere og sankere i Spania, Luxembourg og Ungarn for cirka 8500 år siden, hadde mørkere hud. Dette fordi de manglet versjoner av to gen som fører til lysere hud. Men langt nord, hvor det er mindre sollys, fant forskerne sju levninger fra Sør-Sverige som hadde begge disse genene. De hadde også et tredje.

– Dette er et ganske gammelt gen, og kan beskrives som det nordeuropeiske genet. Det gir lys hud og blå øyne. De andre to er nyere, og kom med Jamna-gjeterne fra steppene nord for Svartehavet. Kombinasjonen av de tre genene er det som gjør nordeuropeere lyse, sier zoolog ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, til NRK Viten.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Kristin Heggdal.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!