Supernytt

USA: Politimann mistenkt for drap

En hvit politimann  i USA er mistenkt for drap etter at en svart mann ble skutt og drept. Et videoopptak skal vise at han får åtte skudd i ryggen, idet han løper fra politiet.

Drapet skjedde i South Carolina og ble fanget opp av en forbipasserendes mobilkamera. På opptaket ser man den 33 år gamle politimannen avfyrer åtte skudd mot offeret, 50 år gamle Walter L. Scott. Scott løper bort fra politiet, viser videoen som flere nettsteder har publisert.

Hevder han fryktet for sitt liv

Etter at videoen dukket opp tirsdag, kunngjorde ordføreren i kommunen at politimannen blir siktet for drap. Det betyr at han er mistenkt. Samtidig har både FBI og det amerikanske justisdepartementet åpnet etterforskninger av det som skjedde.

Politimannen har hevdet at han fryktet for sitt eget liv. Politimannen fortalte at Scott tok fra ham elektrosjokkvåpenet under et basketak som oppsto etter at bilen hans ble stanset på grunn av en ødelagt baklykt. Ifølge videoen var det noe annet som skjedde, og Scott ser ut til å være ubevæpnet når han blir skutt.

– Politimannen skjøt offeret flere ganger i ryggen etter en krangel. Dette er basert på videoopptaket og etterforskning, mener de som etterforsker saken.

Politimannen risikerer livstid i fengsel, eller dødsstraff, hvis han blir dømt for drapet.

Takket for opptaket

Scotts familie sa på en pressekonferanse tirsdag kveld at de takker «helten» som gjorde opptaket.

– Uten denne videoen, ville vi visst sannheten? spurte den dreptes bror, Anthony.

Han fortsatte:

– Jeg tror ikke alle politimenn er dårlige, men det er noen dårlige der ute, og jeg vil ikke se flere bli skutt slik broren min ble, sa han.

Misnøyen ser ut til å øke i USA over de mange drapene begått av politifolk. I fjor startet en stor protestbølge etter en rekke saker der hvite politimenn skjøt ubevæpnede, svarte menn.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Marit Kolberg.

Fakta om politidrap

* Politiet i USA har det siste året fått skarp kritikk i kjølvannet av flere saker der politifolk har skutt og drept ubevæpnede svarte amerikanere. Her er noen av drapene som har skapt størst protester:

* 4. april 2015: En 50 år gammel mann blir drept i North Charleston i South Carolina. Drapet fanges på video, og politimannen blir få dager senere siktet for drap.

* 22. november 2014: En politimann skyter og dreper en 12 år gammel gutt som vifter på en lekepistol i Cleveland, Ohio.

* 21. november 2014: En 28 år gammel mann blir skutt og drept av en politimann i en trappeoppgang i Brooklyn, New York.

* 9. oktober 2014. En 18-åring blir skutt i St. Louis, Missouri.

* 9. august 2014. 18 år gamle Michael Brown blir skutt og drept i Ferguson, Missouri. Drapet fører til voldsomme opptøyer.

(Kilde: NTB)

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!