Supernytt

10 grunner til at du alltid er trøtt

Synes du at du alltid er trøtt og sliten? Det er ikke sikkert at du bare mangler søvn.

Mye kan stjele både den fysiske og psykiske energien din. Her er 10 mulige årsaker til at du alltid er trøtt. 

1. Du dropper treningen når du er sliten

Det er lett å kutte treningen hvis du er sliten. Men for å få energi må du bruke energi.

– Kroppen produserer endorfiner, kroppens lykkehormoner, som gjør at du blir mer opplagt og våken etter trening. Endorfinene kan også gi deg følelsen av at du er avhengig av trening. De som er vant til å trene mye kan merke det på humøret dersom det går for lang tid mellom treningene, sier fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo universitetssykehus til NRK.

2. Du drikker for lite

Dehydrering (uttørring) gjør blodet tjukkere. Dette kan redusere blodstrømmen i årene og føre til at det kommer mindre oksygen og næringsstoffer til muskler og andre organer. Når du er dehydrert blir du derfor blir fortere sliten. Noen kan få lett hodepine og føle seg trøtte. Grunnen er at væske trekkes ut av hjernecellene, og det indre miljøet inne i cellene blir endret.

I tillegg kan dehydrering ha en annen effekt på kroppen. Hvis du drikker for lite, kan det faktisk resultere i småspising.

– Hjernen sender signal for tørste og sult fra samme sted. Kroppen kan derfor tro at du er sulten når du er dehydrert. Hvis du drikker nok, føler du deg også mer full i magen og spiser mindre, sier ernæringsfysiolog Juma Iraki til NRK.

3. Du mangler jern

Kraftig jernmangel kan gjøre deg både svimmel og slapp, men kan også gi deg hjertebank, hodepine, øresus og gjøre deg tungpustet. Du kan sjekke jernnivået med en blodprøve.

 – Rødt kjøtt og innmat, blant annet lever, er gode kilder til jern. Helkorn, grovbrød og grønne grønnsaker bidrar og så med mye av jernet i kosten vår. C-vitaminrik mat gjør at du tar jernet opp bedre. Derfor kan det være lurt å spise paprika, appelsiner eller kiwi til maten, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no til NRK.

4. Du er perfeksjonist

– Hvis du streber etter å være perfekt, jobber du hardere og lenger enn du må, sier psykologiprofessor Irene S. Levine fra New York University School of Medicine til nettstedet Health. Det kan gjøre deg sliten.

– Hvis du alltid setter deg mål som er umulige å oppnå, blir du aldri fornøyd, sier Levine, som anbefaler at du lager en tidsgrense for hvor mye du skal jobbe med et prosjekt.

5. Du bekymrer deg for mye

Tør du ikke reise til byen fordi du er redd for terror? Dette kan gjøre deg trøtt og utslitt.

– Når du bekymrer deg, bruker du kroppen aktivt. Den tapper deg for energi. Over tid blir du stadig mer sliten av å holde kroppen i beredskap, sier psykolog Henrik Børsting Jacobsen. Han har doktorgrad i stress og stresshåndtering og mener bekymringsdagbok og grubletid er de beste rådene hvis du skal prøve å bli kvitt bekymringene på egen hånd.

– Sett av en gitt tid til bekymringer hver dag. Tanken er at du skal trene hjernen til å stoppe bekymringer og den stadige aktiveringen. Ved å utsette grublingen til en viss tid på dagen, kan du frigjøre energi, sier Jacobsen til NRK.

6. Du hopper over frokosten

Selv om du ligger i ro, bruker kroppen energi når du sover. Dermed kan det være lurt å fylle opp neste morgen. Men om du faktisk blir slappere av å droppe frokost, er omstridt.

–Når det gjelder fettforbrenning, har ikke frokost eller ikke noe å si. Det totale energiinntaket i løpet av en dag er viktigst. Det kan derimot være en utfordring hvis du går lengre perioder uten mat. Da blir du fort sliten og trøtt, og det er en fare for at du overspiser når du først spiser, sier ernæringsfysiolog Juma Iraki.

7. Du spiser usunt

Raske karbohydratkilder som boller, hvitt brød og en del hurtigmat har høy glykemisk indeks. Det betyr at blodsukkeret stiger raskt etter at du har spist. Blodsukkeret bør være jevnt i løpet av en dag. Når du spiser usunt, stiger blodsukkeret raskt og synker fort. Du får hyppige blodsukkertopper i løpet av dagen. Det gjør deg sliten, trøtt og ukonsentrert.

– Sørg for å spise mat som holder deg mett lenge. Fullkornsprodukter, avokado, kokte egg, fisk, nøtter uten tilsatt salt, linser og bønner kan være gode alternativer, sier Lise von Krogh i Bramat.

8. Du sliter med å si nei

Du trenger ikke si ja hver gang. Hvis du alltid skal gjøre andre fornøyd, kan det fort gå ut over din egen energi.

Psykolog Henrik Børsting Jacobsen har tre råd til deg som alltid sier ja.

– Det ene er å minne deg på at vi sier nei til det de vil og ikke til personen. Det andre er å si klart og tydelig nei, ikke la det være noen tvil. Det tredje er å gi en begrunnelse for neiet ditt, og holde deg til det. Ikke føl at du trenger flere argument hvis du blir presset. I tillegg kan det være greit å tenke over hvorfor du alltid sier ja. Tenker du at din verdi som person er knyttet opp mot et ja eller et nei?

9. Du sjekker sosiale medier før du legger deg

Må du sjekke sosiale medier før du legger deg? Det aktiverer hjernen. Lyset fra skjermen gjør deg mer våken. I tillegg kan du begynne å tenke over problemer som skulle vært løst på dagen.

– Økende bruk av nettbrett og mobil fører til hjerneaktivitet i stedet for at vi begynner å sove. Resultatet er dårligere konsentrasjon og dårligere evne til læring, sier søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen til NRK.

10. Du står opp sent i helgene

Er du lenge oppe fredag og lørdag, som gjør at du ligger lenge i sengen dagen etter, kan søvnrytmen bli forstyrret.

– Når du sover lenge i helgene, forstyrres den indre biologiske søvnklokken, og du får et jetlag. Dette kan forstyrre søvnen på hverdagene. Å sove lenge på dagtid i helgene betyr lenger søvn, men ikke mer kvalitetssøvn, sier psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Astrid Engen.

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!