Supernytt

Her flykter de til Europa

Dette er de vanligste flyktningrutene over Middelhavet, og området hvor 219.000 mennesker risikerte livet i fjor. Det vil si: 219.000 nådde sitt mål. Ingen vet hvor mange som aldri kom fram, men som forsvant i bølgene.

De siste årene har hundretusener av mennesker på flukt valgt å prøve å nå Europa fra Nord-Afrika. I åpne småbåter har de lagt ut på havet med kurs for Lampedusa, Malta og Sicilia.

De våger livet i synkeferdige båter, lastet til ripa med desperate menn, kvinner og barn, uten sikkerhetsutstyr eller garantier.

Fra fredag til mandag reddet den italienske kystvakten 3000 mennesker fra 20 småbåter. FOTO: STRINGER/ITALY / REUTERS

Fra fredag til mandag reddet den italienske kystvakten 3000 mennesker fra 20 småbåter.
FOTO: STRINGER/ITALY / REUTERSIfølge

FNs høykommissær for flyktninger har rundt 35.000 flyktninger kommet med båt til Europa hittil i år. 1600 personer skal ha druknet underveis, inkludert de over 800 som er savnet etter helgen.

Menneskesmuglere

I fjor krysset 219.000 mennesker Middelhavet, og 3500 døde på veien. Året før kom rundt 61.000 personer. Den farefulle ferden fikk stor oppmerksomhet etter at 366 mennesker druknet ved Lampedusa i Italia i oktober 2013.

Nesten alle ofrene var fra Eritrea. Inntil for få år siden var de fleste av båtflyktningene eritreere og somaliere, men de siste to årene har andelen som rømmer fra borgerkrigen i Syria mangedoblet seg. I tillegg kommer stadig flere fra Afrika sør for Sahara.

Libya har blitt det landet flest menneskesmuglere sender flyktninger til Europa fra. Opprørsgrupper finansierer deler av virksomheten sin ved å tilby båtskyss.

100.000 kroner for skyss

En tur i en åpen båt kan koste en årslønn. Ofte står en hel slekt eller landsby bak en som reiser. Turen koster opp mot 100 000 kroner. 

 Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Signe Karin Hotvedt.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!