Supernytt

Vulkanutbrudd i Chile

Calbuco-vulkanen sør i Chile har våknet til liv etter over 50 år i ro, og spytter røyk og aske flere kilometer opp i lufta. Rundt klokken halv sju kom utbrudd nummer to.

En vulkan er en åpning i jordskorpen hvor lava og gass transporteres opp fra jordens indre og opp på overflaten. 

Myndighetene i Chile har sendt ut såkalt rød alarm, noe som betyr at utbruddene er et faktum, og at faren er stor for at betydelige mengder aske vil havne i atmosfæren.

Calbuco-vulkanen er sammen med nabovulkanen Osorno blant Chiles mest aktive og ligger 30 kilometer nordøst for havnebyen Puerto Montt, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Ingen personer er foreløpig skadet. Myndighetene har startet evakueringen av tusenvis av mennesker som bor innenfor en radius av 10 kilometer fra vulkanen, men det er ikke meldt om skader.

Den drøyt 2.000 meter høye vulkanen sto i 1893 for det største utbruddet i Chiles historie, og den har hatt en rekke større utbrudd siden. Det siste skal ha vært i 1961.

Bare Indonesia har flere vulkaner enn Chile, og hele 500 vulkaner i landet regnes som aktive. Calbuco-vulkanen hadde i 1893 og 1894 et av de største vulkanutrbuddene som noensinne har vært i Sør-Chile. Då kunne kuler med lava bli spyttet ut av vulkanen og lande åtte kilometer unna.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Vegard Tjørhom.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!