Supernytt

Slik unngår du at kjæledyret smitter deg

Husdyreiere er mer utsatt enn andre for smitte. Canadiske forskere advarer mot husdyrbakterier.

Neste gang du klør familiens kjæledegge bak øret, kan det være lurt å vaske hendene godt etterpå.

Kanadiske forskere har gått gjennom mer enn 300 artikler om smittefare fra dyr. Oppsummeringen i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal viser at husdyreiere er mer utsatt enn andre for ulik smitte. Blant annet løper de større risiko for å bli smittet av bakterier.

Kloring og spytt

Alt fra salmonella og E. coli til rundorm kan overføres fra kjæledyr til mennesker. Som regel smittes du gjennom kloremerker, dråpesmitte, bitt eller kontakt med avføring. Sykdommene er ikke alvorlige.

Likevel viser forskerne til undersøkelser som sier at rundt 75 prosent av deltakerne både sover sammen med dyrene og lar seg slikke i ansiktet av kjæledyrene sine.

Hunder, katter, gnagere, fugler, akvariefisk, krypdyr og amfibier bærer alle forskjellige slags sykdommer, og rammes forskjellig etter hvor gamle de er. Forskerne råder familier til å snakke med både legen og veterinæren om hvilket kjæledyr som er tryggest akkurat for dem.

Kreft og ny kattunge

Forskerne bak artikkelen mener at smittefaren fra husdyr som hund og katt er undervurdert. Men hvor stor smittefaren er, avhenger av hver enkelts alder og helse og av hvordan han eller hun håndterer dyr.

Øverst på lista over dem som er mest utsatt for å bli smittet av kjæledyrene sine, er barn under 6 år og eldre over 65 år. I tillegg er gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar utsatt.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Ulla Gjeset Schjølberg.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!