«Har du prøvd å smile til en tilfeldig person og fått et dumt blikk tilbake? Folk er ikke vant til å få et smil eller et hei fra fremmede. Det vil jeg gjøre noe med», skriver Maria Øyhaugen på Facebook-siden hvor hun har satt dato for arrangementet i dag, 27. april.– Jeg hadde egentlig bare håpet at mine Facebook-venner ville delta, smiler Maria Øyhaugen.Det var i slutten av mai hun fikk ideen om å arrangere «Smiledagen» og opprettet en arrangementside på Facebook.Det viste seg at det var flere enn vennene i Larvik som ville delta. Da hun etter kort tid fikk 2 000 følgere på siden skjønte hun at dette kunne bli stort. I skrivende stund er det 58 000 fra hele landet som skal deltar på arrangementet på Facebook.

Ideen til «Smiledagen» kom etter en inspirasjonsdag med jobben. Til daglig jobber Øyhaugen med salg av aloe vera produkter, en jobb som innebærer mye kundekontakt.

– Jeg tenkte mye på det i ettertid. Vi er ganske dårlige til å smile i Norge. Det er ikke sosialt akseptert, bortsett fra på fjellet, sier hun.

Hennes erfaring er at folk ikke er vant til å bli smilt til fra en fremmed.

– Det er noen som smiler tilbake, men det er også noen som ser ut som om de er blitt grovt fornærmet. Jeg får ofte rare blikk, sier hun.

Ifølge Øyhaugen er det å smile til noen en enkel måte å endre noe på.

Det er en så enkel idé. Det er ikke så mye som skal til. Jeg tror det er flere som tenker at det er for lite smiling. Man må tenke at det ikke er noe galt å smile til noen. Det er et sitat jeg synes er veldig fint. Det er "It's better to be the one who smiled, than the one who didn't smile back", sier hun.

 

Denne artikkelen er hentet fra nrk.no og er skrevet av Karin Grønn Madshus.