Supernytt

– Hundene lider for skjønnheten

– Dette kan kalles dyreplageri. Man skaper hunder med helseplager, og med mulighet for et kortere liv, sier Odd Vangen, professor i husdyravl.

Produksjon av selskapshunder har begynt å gå dårlig. Nå bes Norsk kennelklubb om å ta større ansvar for hundens helse enn utseende.

Han mener mange hunder "lages" slik at de får skråere bein, flere rynker i pannen, alt for korte neser og så svære hoder at noen tisper (hunndyr) ikke klarer å føde valpene sine naturlig.

– Utfordringen blir størst for de populære rasene som tidligere var brukshunder (hunder som har lært seg noe praktisk), men som nå er blitt selskapshunder. Det eneste kriteriet for laging har blitt hva de oppnår på hundeutstillinger, sammenlignet til brukshunder som for eksempel har lydighetsprøver og jaktprøver, sier han.

Hunder som schæfere, retrievere og boxere er utsatte for smerter som kommer fra dårlig laging og annen usunn produksjon.

Sliter med helsen

En diger Bordeaux mastiff jobber hardt hjemme i Ås. Godbiten som havnet på stuegulvet er ikke enkel å få ta i.

– Hvis jeg mister en godbit på gulvet, må han legge seg sidelengs for å få den opp fordi han har så stor underkjeve, forteller eier Jeanine Rendalsvik Dyrkorn.

Hun fikk Gismo fra Foreningen for omplassering av dyr. For mange år siden ble denne hunderasen brukt til å jakte på okse og bjørn.

I dag er dette en selskapshund med snilt og tårevått blikk. Rynkene i panna gjør så vippene blir presset inn i øynene, så øynene blir fulle av vann.

– Det er litt typisk, fordi hodet er en viktig del av utseendet for denne rasen. Dette er en stor hund som ikke lenger er brukshund. Da blir utseendet det eneste som teller for laging og premiering, sier forsker Vangen.

Han mener det er viktig at de som kjøper hund tenker mer på helse enn utseende.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Ingvild Baltzersen Sund og Knut-Martin Løken. Helene Nordrum Grun (arbeidsuke) har tilpasset artikkelen for Supernytt.

 

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!