Supernytt

Derfor ser vi forskjellige farger

Forskere mener å ha funnet ut hvorfor vi oppfatter fargene på denne kjolen forskjellig.

I februar skapte denne kjolen stor hodebry på internett.

Noen mente kjolen var gull og hvit, mens andre mente den var blå og svart, det ble rett og slett mye debatt på sosiale medier.

Nå har tidsskriftet Current Biology publisert tre rapporter som kan fortelle oss hvorfor vi opplever bildet forskjellig.

Skapte mye blest

 

For ofte ser man forskjellige former i et bilde, men det er første gangen at så mange forskjellige personer ser to ulike farger på et enkelt bilde.

– Dette skapte så mye blest fordi fargene opptrådte på en måte som vi ikke er vant til, sier nevrolog ved universitetet i Wellesley, Bevil Conway til Medical express.

I den nye undersøkelsen har Conway og hans kolleger spurt 1400 folk om hvilke farger de mener kjolen har.

Deltakerne så enten kjolen som blå og svart eller hvit og gull, men det var også en mindre gruppe som så lys blå og brun.

Undersøkelsen viste også at det var flest eldre mennesker og kvinner som mente at kjolen var hvit og gull, mens flest yngre folk mente at den var svart og blå.

Lys har noe å si

 

Conway har funnet ut at vi oppfatter fargene forskjellig ut ifra hvilket lys vi blir utsatt for.

De som oppfatter kjolen som hvit og gull kan ha vært utsatt for naturlig dagslys før de så på bildet, mens de som så svart og blå kan ha tilbrakt mye av tiden omgitt av kunstige lyskilder.

De som så en brun og blå kjole har trolig vært omringet av både naturlig dagslys og kunstige lyskilder.

– Øynene bestemmer om det vil se korte, blå bølgelengder av lys eller lengre, røde bølgelengder. Dette kan endre hvordan man ser kjolen, sier han.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!