Supernytt

I dag åpner skolene igjen

8.600 personer mistet livet og rundt 25.000 klasserom ved 8.000 skoler ble ødelagt da et kraftig jordskjelv rammet Nepal 25. april.

Fortsatt er det mange etterskjelv i landet, noe som gjør at barna i Nepal ofte er redde. Men i dag ble hverdagen for mange barn noe mer normalt siden flere av landets skoler åpner igjen.

– Foreldrene var der med barna sine, lærere og rektorer ønsket dem velkommen. De var en hjertevarmende opplevelse og en symbolsk dag for Nepal fordi dette betyr at det er et håp for framtiden, sier Kent Page, som jobber i Unicef.

Jordskjelv Nepal
Skolejenta Ankita Kapali (11) blir fikset på håret før hun skal på skolen i Bhaktapur ikke langt utenfor Katmandu.Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Underviser i bambushytter

Undervisningen foregår i midlertidige klasserom, som i bambushytter og telt.

Mange foreldre er fortsatt bekymret for barnas sikkerhet ved skolene.

– Rektorer og lærere har fortalt foreldrene at klasserommene er trygge og bygget av et lett materiale slik at ingen kan bli skadet. Mange elever delte sine opplevelser av jordskjelvene med hverandre, sier Kent Page.

– Etterskjelvene bare fortsetter. Det er vanskelig å ikke være nervøs over å sende barna tilbake på skolen igjen, sier Mina Shrestha til AFP. Hun er mor til den åtte år gamle eleven Sahaj.

– Men lærerne har forsikret oss om at det er trygt her, sier hun.

Vil få flere på skolen

I de verst rammede distriktene, Gorkha, Sindhupalchok, og Nuwakot har man regnet ut at 90 prosent av alle skolene ble ødelagt.

– Mange av barna kunne ikke vente med å komme tilbake på skolen. Barn satt under trær og gjorde ivrig oppgavene sine, de lekte utenfor skolene og spilte fotball. Foreldrene deres var også glade for å se barna sine tilbake på skolen, sier Page.

Ifølge Unicef var Nepal allerede før jordskjelvet bekymret for det høye antall ungdommer som dropper ut av ungdomskolen.

Rundt 1,2 millioner nepalesiske barn mellom fem og 16 år har aldri gått på skole eller har droppet ut.

– Vi har ikke fått alle tilbake på skolen, men vi jobber med myndighetene for å få enda flere tilbake på skolebenken i løpet av uken, sier Page.

Nepal jordskjelv
Ankita Kapali tar følge med sin mor til skolen i Bhaktpur.Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Denne artikkelen er hentet fra nrk.noog er skrevet av 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!