Supernytt

Noen dager er hun lam, andre dager ikke

– Jeg har bestandig hatt en sterk kropp, så jeg har kanskje ikke fokusert så mye på kroppen. Den har liksom bare vært der, sier Catrine til NRK.

Livet hennes ble snudd på hodet da hun i september 2013 fikk de første anfallene som etter hvert også ble til lammelse. Hun har nå sittet i rullestol i snart to år.

Ble plutselig lam i beina

 

– Plutselig en dag fikk jeg flere epilepsilignende anfall i døgnet. Jeg ble lagt inn på sykehuset St. Olavs Hospital, men de fant ingenting galt og jeg fikk beskjed om at det bare var å ta seg sammen. Det gjorde meg stressa, sier hun.

Epilepsi anfall skyldes en forstyrrelse i hjernen. Noen dager senere sluttet beina hennes å fungere, og hun ble lam fra hoftene og ned. Hun ble lagt inn på sykehuset igjen, og fikk da en diagnose.

– Hverdagen ble jo snudd på hodet. Jeg måtte lære meg å kle på meg på nytt, finne ut hvordan jeg skulle få hentet ned ting som sto høyt oppe, hvordan jeg skulle komme meg over dørstokken og hvordan jeg skulle gå på do, sier hun.

Noen dager helt frisk

Før Catrine ble lam var hun svært aktiv på hesteryggen. FOTO: PRIVAT

Før Catrine ble lam var hun svært aktiv på hesteryggen.
FOTO: PRIVAT

I de fleste tilfellene av denne lidelsen mister man evnen til å bevege hele eller deler av kroppen, selv om det ikke er fysiske skader på nervesystemet. Man kan ha dager der man er fullstendig lam, mens man andre dager der man nesten er helt frisk. Catrine sitter for det meste i rullestol, men noen ganger får hun følelsen tilbake og klarer å gå.

– Enkelte ganger kan det vare i bare ti minutter, andre dager i en time, og en gang så varte det i nesten to uker. Det var helt herlig, for da begynte jeg å gå normalt igjen uten å falle på grunn av dårlig balanse. Det er veldig merkelig å plutselig gå når man har sittet i rullestol i flere måneder, sier hun.

– Som regel er ikke lammelsene der hele tiden. Pasientene får ofte lammelsene helt plutselig, og i de fleste tilfeller forsvinner de etter litt trening. Det hender at noen blir plaget over lengre tid, eller at det kommer igjen flere ganger, sier Geir Bråthen som jobber ved sykehuset.

Artikkelen er hentet fra nrk.no oger skrevet av Maria Pettersen og Kristin Heggdal. Charlotte Hov Kjellbergvik har arbeidsuke i Supernytt og har tilpasset den til Supernytt.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!