Supernytt

Sjimpanser liker varm mat

Sjimpanser er såpass smarte og like mennesker at de helst vil spise maten sin varm, og ikke rå, rett fra naturen. Det har noen amerikanske forskere funnet ut.

Forskere testet noen sjimpanser i Kongo i Afrika, og de ble ganske overrasket over hva de fant ut.

Først ble det lagt frem mat til sjimpansene, noen rå poteter, og noen kokte poteter. Når de fikk mulighet til å velge, valgte de fleste sjimpansene de kokte potetene.

Så testet forskerne om sjimpansene klarte å varme opp maten sin selv. Det klarte de, dersom de fikk noe å varme maten med.

- Sjimpanser klarer ikke å lage et bål selv. Men hvis man gir dem noe varme, så skjønner de hvordan de kan varme maten, sier Felix Warneken ved Harvard-universitetet i USA.

Veldig like mennesker

Alle dyr har noe vi kaller gener, som bestemmer hvordan de er satt sammen. Genene til sjimpanser og mennesker er veldig like. Mange mener at mennesker og sjimpanser har utviklet seg fra det samme dyret, men på forskjellige måter.

Det er en av hovedgrunnene til at forskerne ville finne ut mer om hvordan sjimpanser oppfører seg, og om de kan lære seg nye ting.

Etter å ha funnet ut at sjimpansene både liker varm mat, og skjønner hvordan de skal varme den, ville forskerne finne ut om sjimpansene kunne vente på varm mat, eller om de spiste rå mat med en gang. Derfor la de ut rå poteter på ett sted, og satt ut en "jukse-komfyr" et lite stykke unna. Den hadde en kokt potetbit i bunnen, som kom ut hvis det ble lagt en rå potetbit inn i en åpning.

Først var det mange som spiste maten rå der de fant den, men etter hvert var det en som skjønte at han kunne ta med seg poteten for å varme den.

– Da en av dem gjorde det, trodde vi kanskje at denne apen var et geni. Men til slutt valgte over halvparten denne løsningen, sier Yale-forskeren Alexandra Rosati.

Kilde: NTB

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!