Supernytt

– Viktig å passe på huden

Når man blir solbrent øker sjansene for å få hudkreft og heldigvis er barn flinkere til å unngå sola enn voksne.

Siden vi ikke er vant til mye sol i Norge blir mange solbrente når sola først kommer og det er dette som kan gjøre at vi får hudkreft.

Norge er på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, altså hudkreft . Dette er en Kreftform ni av ti får på grunn av for mye sol.

Derfor er det veldig viktig og ta pauser fra sola, og bruke nok solkrem.

Kreftforeningen har laget en ny reklame har de laget en historie om noe som skjer ofte, at barna er flinke til å beskytte seg - men ikke foreldre:

- Hvis det er stekende, varm sol vil ofte barn velge å være i skyggen. Det er ikke sånn at de voksne eller gamle ikke behøver å beskytte seg. Det bør alle gjøre, sier Anne Lise Ryel, hun er generalsekeretær i Kreftforeningen.

– Blir fort mange hudskader

Anne-Lise Ryel

Anne-Lise Ryel

 

  Kreftforeningen bryr de seg veldig om at alle skal beskytte seg mot sola nå som sommeren kommer. Særlig barn.

- Vi sier gjerne at «huden glemmer ikke». Fordi barn har mange solrike år foran seg, bør de ikke bli solbrent og «samle» solskader som huden vil huske, sier hun.

Men det er lov til å nyte sola.

- Litt sol er sunt, men mange er for mye i sterk sol. Etter en kald vinter i Norge er det ikke så rart at vi lengter etter sol og varme, og da er det mange som blir solbrent, fortelle hun.

 - Jo lysere hud du har, jo lettere er det å bli solbrent. Når huden får farge i sola, er det egentlig en hudskade.

- Sånne skader reparerer ofte kroppen selv, men hvis vi blir solbrent mange ganger kan det i noen tilfeller til slutt bli hudkreft, forklarer Ryel.

Hjelp hverandre!

 

Og siden du kanskje er flinkere til å beskytte deg enn det voksne er kan du godt hjelpe dem litt forteller Kreftforeningen:

- Det er mer vanlig at barn er beskyttet i sola i dag enn da foreldrene var barn. Kanskje barna kan lære de voksne hva som er lurt?

- Fortell dem at vi kan nyte sola, men ikke bli solbrent, oppfordrer Anne Lise Ryel, og ønsker alle en strålende sommer. 

Forbrukerrådet har testet solkremer og 35 av de er testet for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer, og for nanopartikler.

Alle disse tingene er ikke bra for  kroppen. Bare elleve av dem består med glans og merkes med tre smilefjes av Forbrukerrådet:

solkrem Er du flink til å bruke solkrem?

Kreftforeningens råd:
  • Ta pauser fra sola så du ikke blir brent
  • Bruk klær, solhatt og solbriller
  • Bruk solkrem med minst solfaktor 15
  • Unngå solarium

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!