Supernytt

– Kroppshysteri blant unge

Flere eksperter mener unge er skremmende opptatt av hva de spiser. De er bekymret for at det ekstreme fokuset unge har på å få den «perfekte» kroppen kan gjøre dem syke.

– Denne ekstreme opptattheten av å ha en spesiell kropp, trene på en spesiell måte og ikke kunne unne seg hverken det ene eller andre det har blitt et helseproblem, sier Jorunn Sundgot-Borgen, professor i helse og fysisk aktivitet ved Norges Idrettshøyskole.

– Kan tippe over

Sundgot-Borgen er sterkt kritisk til det hun omtaler som et «enormt» kroppspress blant unge i dag. Selv om hun mener det er bra at mange er opptatt av å ta vare på helsen sin, mener hun motivasjonen ofte er et ønske om å se bra ut.

For noen kan konsekvensene av ekstreme dietter eller matregimer være store.

– Konsekvensene av å være så ekstremt opptatt av å skulle spise på en helt bestemt måte og innta spesiell mat er for mange at det tipper helt over slik at det rett og slett fører til uhelse. De får angst, de utvikler depresjon og de får lav selvfølelse når de opplever at dette forhindrer dem i å delta i vanlig samfunnsaktivitet, sier hun.

Ifølge psykiater og professor Finn Skårderud, som jobber med spiseforstyrrelser, har det aldri før vært så mye press knyttet til kropp som det er i dag.

– Det er merkbart mer, og noe av det som er åpenbart mer merkbart er vektlegging av det sunne. Og det kommer ikke i stedet for andre ting, det kommer oppå de andre tingene, sier Skårderud.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Oda Marie Midbøe, Eirin Aardal, Marit Gjellan og Maria Knoph Vigsnæs.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!