Supernytt

Hva er en flyktning?

De aller fleste flyktninger lengter hjem. Til rommet sitt, besteforeldre, venner og skole. Eller kanskje en katt.

En flyktning er en som har måttet rømme hjemmefra fordi det er farlig å være der. Det er farlig fordi det er krig, naturkatastrofer som for eksempel tørke, eller fordi de som bestemmer i landet deres ikke liker religionen eller meningene deres.

 

30 millioner barn er på flukt. Det er seks ganger så mange som bor i hele Norge.

Mange flykter fra sted til sted innad i landet sitt, mange til flyktningleire i nabolandene.

- Noen legger ut på den farlige ferden over Middelhavet og prøver å komme seg gjennom Europa og kanskje helt opp til Norge, sier Pål Nesse, som jobber i Flyktninghjelpen.

Det er en organisasjon som forsøker å hjelpe flyktninger der de er, for eksempel ved å dele ut mat i flyktningleire, eller forsøke å få til at barna går på skole der.  

 

Selv om mange klare å rømme til trygghet i en flyktningleir eller et annet land, er det ikke lett å være flyktning.

I flyktningleir bor de ofte i kjempestore teltleire hvor de hverken får nok mat eller drikke. Kanskje deler de et lite telt med resten av familien, kanskje madrassen med sin søster.

 

Veldig mange får heller ikke gått på skolen.  

Flyktninger er helt vanlige folk som deg og meg. Før de måtte rømme levde de et vanlig liv. De har sikkert en bestevenninne i hjembyen. Kanskje spiller de fotball og har en valp som de måtte flykte fra da krigen kom.

 

Her svarer Flyktninghjelpen på spørsmål om flyktninger:

 

Hvorfor vil flyktninger til Norge?

De vil hit fordi her er det trygt.

 

Hvordan kommer de seg hit?

Noen kommer som det vi kaller for Kvoteflyktninger. Da er det FN som hjelper dem hit. De setter dem på flyet fra for eksempel et naboland til Syria. Det er en avtale vi har med FN hvor vi har blitt enige om hvor mange som får komme hit.

Mange reiser også på egenhånd med tog, buss, bil eller båt. Så stiller de opp hos politiet og sier at de trenger beskyttelse. De kalles asylsøkere. Asyl betyr beskyttelse. De søker om beskyttelse i Norge. Om vi mener det er god grunn til å tro at de trenger det, får de bli. Om ikke må de reise hjem igjen.

 

Er det farlig?

For veldig mange er det farlig. Mange av de som har forsøkt å ta seg over Middelhavet med båt, har dessverre druknet.

 

Kan vi i Norge bli flyktninger?

I dag er det trygt i Norge. Heldigvis. Det har ikke alltid vært slik, men det er ingen grunn til å tro at det skal bli utrygt her igjen.

Det er dessverre mange andre barn som ikke har det slik. Aller verst er det akkurat nå i Syria, når det gjelder hvor mange som må flykte å ha det utrygt

 

Hvorfor kan ikke Norge hjelpe flere?

Det er litt forskjellige synspunkter på dette. Noen synes det er litt vanskelig fordi vi har så mange andre ting vi skal ordne med, som veier, nye skoler og sykehus.

Alt koster penger, og da er det ikke så mye igjen til å hjelpe flyktninger med. Andre synes kanskje det er skummelt at det kommer så mange fra andre land for å bosette seg her i Norge.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!