Supernytt

Blogger om syk mamma

11 år gamle Nicoline Heiberg-Evenstad fra Finnsnes i Troms skriver blogg om sin egen mamma. Der forteller hun om hvordan det er å leve med sykdom i familien. Moren til Nicoline har nemlig sykdommen Kronisk utmattelsessyndrom (ME), en sykdom som gjør at man kjenner seg sliten og har veldig lite energi. Målet med bloggen er å fortelle andre om sykdommen.

– Jeg har lyst at folk skal vite hvordan det er å ha en mamma som er så syk. Mange skjønner ikke hvor syk mamma er, mange tror at de som har ME bare er litt slitne, og ellers helt vanlig, sier Nicoline

Moren til Nicoline har vært syk siden Nicoline var tre år gammel. Hun har aldri vært helt frisk, men det har vært perioder når hun har kunnet leve et ganske vanlig liv, og være med Nicoline og søskene på fritidsaktiviteter og ferier. Til å begynne med var Nicoline redd, hun visste ikke hva slags sykdom moren hadde fått.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg fikk vite at mamma hadde fått ME. Og jeg ble redd, for jeg visste ikke hva det var. Redd for at mamma skulle dø. Men vi har snakket mye om det, så nå går det bra, selv om det er leit, sier hun.

Sliter med å gå ut

Moren til Nicoline har vært syk i flere år, men for ett og et halvt år siden ble sykdommen verre. Da ble selv det å gå ut av huset vanskelig. Nicoline synes det er trist at moren ikke kan være mere sammen med henne og de andre søsknene.

- Det som er trist, er at mamma ikke får oppleve alt det morsomme som vi deltar i på fritiden. Men vi tar bilder og filmer så mamma får se. Det som er bra er at mamma alltid er hjemme når vi kommer hjem fra skolen, og at hun har så mye tid til oss, skriver hun på bloggen sin.

Men selv om Nicoline skulle ønske at moren kunne være sammen med henne og de andre, så er hun stolt av moren sin.

– Hun er kjempesyk, men klarer fortsatt å være en kjempegod mamma. Hun er blid og glad selv om hun er dårlig, og vi kan snakke om alt, sier Nicoline.

Nicoline (11) skriver blogg om sin ME-syke mamma, Trine. Foto: Arild Moe/NRK

Nicoline (11) skriver blogg om sin ME-syke mamma, Trine. Foto: Arild Moe/NRK

Lærer mye av å ha en syk mamma

Nicoline mener selv hun har lært mye og blitt mer voksen av å ha en syk mor.

– Man lærer mye når man har syk mamma, for eksempel å gi omsorg til hverandre. Det synes jeg er veldig fint. Jeg er redd for at hun skal bli så syk at jeg ikke får være hos henne i det hele tatt, eller at hun aldri skal bli frisk, forteller Nicoline.

Selv om det er vanskelig å ha en syk mor, tror Nicoline

– Men jeg tror alle har godt av å lære at man kan møte motgang i livet, og likevel klare seg fint. Det viktige er at de voksne snakker med barna sine om det som skjer. Da blir man ikke redd, og man tilpasser seg lettere, sier hun.

Denne saken her hentet fra NRK.no og er skrevet av Ida Louise Rostad.


Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!