Supernytt

Stenger bankene i Hellas

Alle bankene i Hellas har nå blitt stengt i en uke. I tillegg stenges alle minibankene en dag, og det er blitt satt en grense på hvor mye penger man kan ta ut fra banken. Folk kan ikke ta ut mer enn 60 euro, omtrent 500 kroner, om dagen.

Grunnen til at dette er at Hellas har lånt masse penger fra andre europeiske land. Nå sliter de med å betale tilbake det de skylder. I løpet av de to neste månedene skal Hellas etter planen betale tilbake rundt ni milliarder euro, nesten 80 milliarder kroner. Det har de ikke råd til.

Før helgen forsøkte Hellas og landene de skylder penger å få til en ny avtale for hvordan gjelden skulle betales. Blant kravene som ble stilt var at folk som jobber for staten, for eksempel politi, lærere og leger, skulle få lavere lønn, og at alle skulle betale mer i skatt. Det ville ikke statsministeren i Hellas gå med på.

Står i mat- og bensinkø

 

Før bankene stengte på mandag sto mange i kø for å ta ut sparepengene sine fra bankene. Nå har køene flyttet seg til matbutikker og bensinstasjoner.

Leonidas Papaioannou kjører drosje i Aten, hovedstaden i Hellas. Han er bekymret, men synes samtidig det er dumt at folk kjøper inn alt de kan av mat i tilfelle det skulle bli tomt.

– Vi er da ikke i krig. Folk drar til supermarkedene og hamstrer mat. Men det er vår egen feil at bankene er stengt. Folk har fått panikk og løper til bankene for å redde sparepengene sine, sier han.

Problemer også for turister

 

Nå som det er sommerferie er det mange som reiser til Hellas for å ta ferie der.

Turister bor ofte på hotell, spiser på restauranter og bruker penger i butikker. Det er bra for Hellas, fordi landet får inn penger fra turistene.

Men også folk som reiser til Hellas vil merke at bankene er stengt og at det vil være vanskelig å få tak i penger. Derfor er det mange som gjerne vil ha med seg ekstra mye penger før de reiser. Det har man merket i minibankene på flyplassene. Mandag gikk minibanken på Sola flyplass ved Stavanger tom for euro.

Kan bli kastet ut av Euro-samarbeidet

 

Hellas er ett av 19 land i Europa som bruker de samme pengene, euro. Mange av landene Hellas skylder penger er også med i dette pengesamarbeidet.

Mange, både i Hellas og i de andre landene er redde for hva som kommer til å skje dersom Hellas ikke lenger vil være med, eller blir kastet ut av euro-samarbeidet.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!