Supernytt

I natt blir året ett sekund lengre

I natt, like før klokka 02.00, skjer det noe helt spesielt med tiden på jorda. Vi får ett sekund ekstra.

Grunnen er at klokka og jorda ikke går i helt samme takt. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer. Derfor blir det lagt til ett sekund ekstra innimellom. Forrige gang var i 2012, og nå skjer det igjen.

- I natt får et tidspunkt som egentlig ikke finnes, sier Harald Hauglin som jobber i Justervesenet. Rett før klokka 02.00 får vi ett sekund ekstra, det blir som om hele verden holder igjen sekundviseren på klokka.

I videoen øverst i artikkelen kan du se Harald forklare mer.

Justervesenet er de som passer på at alt av målinger i Norge kan gjøres riktig. Hos justervesenet har de for eksempel et lodd som er nøyaktig en kilo, apparater som måler nøyaktige lengder, og noen klokker som går veldig nøyaktig. De kalles atomklokker, og måler tiden ved å telle antallet ganger atomene inni dem beveger på seg. Klokkene er det Haralds jobb å passe på.

Det ekstra sekundet blir lagt til samtidig over hele verden. På grunn av tidsforskjellene på jorden vil det si at i Los Angeles i USA vil sekundet bli lagt til like før klokka blir 17.00 på ettermiddagen, mens i England legges det til like før midnatt.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!