Supernytt

Stopper 330 barneekteskap i Malawi

En lokal leder i byen Dezda i Malawi har bestemt at ekteskapene til 330 barn og ungdommer under 18 år skal stoppes og omgjøres.

Høvding Inkosi Kachindamoto har bestemt at barna ikke lenger skal være gift, og at de skal tilbake på skolen.

- Jeg vil ikke se barn som er ute i gatene eller gjør husarbeid i skoletiden, da skal de være på skolen, sier hun til avisen Nyasa Times.

I april kom det en ny lov i Malawi om at man ikke kan få gifte seg før man er fylt 18, men en del steder i landet er det fortsatt sånn at barn blir giftet bort. Høvding Kachindamoto er en av flere lokale ledere som har sagt at de ikke vil at barn skal bli giftet bort.

- Kjempebra for barna!

Kjell Erik Øie er sjef for hjelpeorganisasjonen Plan Norge. De jobber blant annet for å forhindre at barn blir giftet bort.

I oktober i fjor arrangerte de et juksebryllup i Oslo mellom Thea på 12 og Geir på 37. Dette gjorde de for å vise hvordan mange jenter i fattige land har det.

Kjell Erik er glad for at høvding Kachindamoto og andre lokale ledere har bestemt at de ikke vil ha barneekteskap i sine områder.

- Dette er kjempebra. Det skjer mye positivt i Malawi nå. Akkurat dette betyr at 330 barn får lov til å være barn igjen. Barn skal få lov til å leke, gå på skolen, og drømme om fremtiden, sier han.

Selv om barneekteskap egentlig ikke er lov i Malawi, mener han det er viktig at også de lokale lederne er med på å si at de ikke godtar det. Folk hører ofte på hva de lokale lederne har å si.

- Det kan være vanskelig å snu folks holdninger. Når folk har levd med at barneekteskap er vanlig, så tenker de ikke over at det er galt. Ting endrer seg ikke fordi noen i Norge vil at det skal endres, vi må snakke med så mange som mulig. Både ledere, men også foreldre, sier Kjell Erik.

Flest jenter som giftes bort

Det er ikke bare i Malawi at barn blir giftet bort. Det skjer også i flere andre land, både i Afrika og Asia.

Som oftest er det jenter som blir giftet bort til voksne menn. Av de ekteskapene som nå har blitt avsluttet i Malawi er over halvparten jenter.

Fakta om barneekteskap
  • Barnebryllup er et brudd på menneskerettighetene.
  • 39 000 barn blir giftet bort hver år.
  • Det er et barn hvert 2. sekund.
  • Det er veldig vanlig i fattige land.
  • Mange unge jenter dør fordi de blir gravide for tidlig.
  • De må slutte på skolen og får ikke oppfylt drømmene sine.
  • Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

    Del din mening!