Supernytt

Matvaner viktigst for barns vekt

Antallet overvektige i Norge går bare oppover, og det gjelder både for voksne og for barn. Det er det mange som er bekymret over.

For voksne bruker man å måle overvekt på BMI-skalaen. BMI står for "Body Mass Index", noe som betyr kroppsmasse-måling. Man kan regne ut en persons BMI ved å se på hvor mye hun veier og hvor høy hun er.

Denne enkle måten å regne på er ikke så god å bruke på barn, fordi barn skal vokse, og de vokser i forskjellig tempo. På grunn av dette er det ikke like enkelt å si at et barn er overvektig eller undervektig.

Matvaner viktigere enn aktivitet

Det er mange som har forskjellige teorier om hvorfor nordmenn blir tjukkere, og det var derfor noen forskere fra NTNU i Trondheim ville undersøke det nærmere.

Noen mener det er matvaner og hvor mye man spiser som er viktigst, mens andre mener det er fysisk aktivitet og hvor mye man beveger seg som teller.

Forskerne fant ut at det er matvaner og barns forhold til mat som betyr noe. Fysisk aktivitet og TV-titting var ikke så viktig for å forklare hvorfor noen økte mer i BMI enn andre.

– Barn som blir særlig trigget av mat, øker mer i BMI enn andre. Det vil si at spisingen styres av synet, lukten og tilgangen på mat, og ikke om man faktisk føler seg sulten eller ikke, sier forsker Silje Steinsbekk ved NTNU til nettsiden forskning.no.

Forskerne har ikke undersøkt hvorfor det er slik, men tidligere undersøkelser har vist at barn som er glade i mat og fortsetter å spise selv om de er mette, faktisk spiser mer.

Må ikke presse barn

Selv om det blir flere overvektige, mener Silje at man ikke må presse barn når det gjelder matvaner.

Mange kan ha vanskelig for å kjenne at de er mett og derfor trenger hjelp fra foreldrene til å regulere hvor mye de spiser. Likevel synes hun ikke at foreldre skal presse barn til å spise opp maten sin. Det kan føre til at de slutter å stole på de signalene kroppen gir, og heller spiser til foreldrene er fornøyd.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!