Supernytt

Ny vaksine mot ebola

Forskere fra flere land, også Norge, har klart å finne en vaksine som hjelper mot det farlige ebola-viruset.

I februar i fjor startet et alvorlig utbrudd av sykdommen i Guinea i Vest-Afrika. Sykdommen spredde seg også til flere land i området.

Det tok litt over ett år før man greide å få kontroll på smitten og sykdommen, men i løpet av den tiden hadde mer enn 11 000 mennesker dødd på grunn av sykdommen.

Forskerne har jobbet raskt

 

Samtidig som leger og sykepleiere har forsøkt å hjelpe dem som ble syke, har forskere testet forskjellige vaksiner. Nå har de funnet en som virker.

John-Arne Røttingen som jobber med smittsomme sykdommer i det norske folkehelseinstituttet sier at det har gått fort å lage vaksinen.

– Dette har skjedd på rekordtid. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få resultater så raskt, sier John-Arne.

Vanligvis kan det ta opp mot ti år å lage en vaksine.

Testet vaksinen i Guinea

 

Norge har sammen med flere andre brukt 23 millioner kroner på å lage vaksinen. Vaksinen ble testet i Guinea, mens det var ebola-smitte i landet.

Måten vaksinen ble testet på var at man fant grupper med mennesker som hadde en eller flere ebola-syke i nærheten. Halvparten av disse fikk vaksinen med en gang, mens man ventet 21 dager med å gi vaksinen til de andre.

Ingen av de første som fikk vaksinen ble syke, men blant de som måtte vente var det flere som ble syke. Da forskerne fant ut at vaksinen virket, begynte de å gi den med en gang til alle som hadde vært i nærheten av noen syke.

– Nå har vi testet vaksinen på 3300 personer, og de første testene viser at vaksinen fungerer, sier en fornøyd John-Arne.

Tror ikke på noe nytt utbrudd

 

Det har ebola-smitte lenge i Afrika, men utbruddet i fjor var det mest alvorlige. Med den nye vaksinen tror ikke forskerne at sykdommen vil kunne spre seg så raskt igjen.

- Før var det å holde de syke borte fra de friske den eneste måten vi kunne hindre at andre ble syke. Nå tror jeg at vi aldri, og da mener jeg faktisk aldri, kommer til å se et så stort ebola-utbrudd igjen sier John-Arne i Folkehelseinstituttet.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!