Supernytt

35 000 speidere på leir

Denne uka arrangeres det verdens-jamboree med 35 000 speidere fra 147 forskjellige land i Japan. Nesten 850 av dem er fra Norge.

I ti dager bor de sammen i en teltleir på et stort jorde utenfor byen Hiroshima.

Tre av de yngste norske speiderne på leiren er Jonathan Johannessen fra Hinna speidergruppe i Stavanger, Albin Antonio Bonafede fra 1. Bryn speidergruppe i Oslo og Ingelin Paulsen fra Asker 1. Speidergruppe. De er alle 14 år og bor sammen i store grønne lavvoer på et stort jorde utenfor byen Hiroshima.

De norske speiderne bor midt blant ungdommer fra Sudan, Japan, Polen, Finland, England og USA.

- Det er en annerledes opplevelse enn de leirene jeg er vant med fra Norge. Det er gøy å reise så langt, sier Jonathan.

De norske speiderne Albin Antonio Bonafede, Jonathan Johannessen og Ingelin Paulsen. Foto: Anders Myhr Nilsen /Norges Speiderforbund

De norske speiderne Albin Antonio Bonafede, Jonathan Johannessen og Ingelin Paulsen. Foto: Anders Myhr Nilsen /Norges Speiderforbund

Møter speidere fra andre land

 

De tre norske speiderne bruker mye av fritiden på leiren til å snakke med speidere fra andre land. Etter noen få dager har de allerede fått mange nye venner.

- Etter at vi har vært på aktiviteter lager vi middag og vasker opp. På fritida er vi sammen med speidere fra andre tropper. I dag skal vi spise middag sammen med noen speidere fra USA. Det blir kult! Jeg håper de er bedre enn oss til å lage mat, sier Ingelin.

I tillegg til å bli kjent med hverandre bytter speiderne merker. Det betyr at de norske speiderne får med seg merker fra mange forskjellige land, mens noen andre reiser hjem med norske speidermerker i bagasjen.

Og de norske speiderne har funnet ut at de har ganske mye til felles med de andre.

- De er ikke så forskjellig fra oss, egentlig. De gjør nesten akkurat det samme som oss, sier Ingelin. 

Selv om man har mye til felles, så er det ikke alltid like enkelt å snakke sammen.

- Japanerne er ikke så veldig flinke i engelsk. Vi var på besøk på en skole for noen dager siden, og der hadde de begynt å lære seg engelsk for to måneder siden fordi de skulle snakke med oss, sier Albin

Prøver å unngå varmen

 

Selv om det er mye likt mellom det å være på leir i Norge og i Japan, så er det en ting de norske speiderne sliter med: varmen! Med nesten 40 grader hver dag er det ganske mye varmere enn en norsk sommer.

Ingelin forteller om vanskelige forhold for dem som liker å sove lenge om morgenen.

- Sola står opp klokka 5 og klokka halv seks er vi ute av teltet, for da er det for varmt til å være der.

Albin sin favorittmetode for å kjøle seg ned er å gå inn i en butikk i leiren. Der har de store vifter som blåser kald luft.

I tillegg til å være inne i leirområdet med de andre speiderne har Jonathan, Albin og Ingelin fått sett litt av byen Hiroshima. En av grunnen til at akkurat Hiroshima ble valgt som leirsted er at det er nøyaktig 70 år siden en atombombe ble sluppet over byen. 80 000 mennesker ble drept som følga av det ene bombeangrepet.

De tre norske speiderne fikk se minnesmerker og har blitt fortalt mye om angrepet.

- Det var egentlig ganske forferdelig å se på. Vi visste ikke så mye om det fra før. Vi hadde bare hørt om atombomben, men ikke om skadene, sier Jonathan.

Om noen dager er leiren ferdig og da drar de tre tilbake til Norge.

- Det blir litt trist å dra hjem igjen, men det blir deilig å gå på ordentlig do, sier Ingelin.

Flaggheising i den norske leiren . 35 000 speidere hra hele verden er denne uka samlet i Japan. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Norges Speiderforbund

Flaggheising i den norske leiren . 35 000 speidere fra hele verden er denne uka samlet i Japan. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Norges Speiderforbund

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!