Supernytt

Fredrik trengte hjelp, to båter dro videre

12 år gamle Fredrik William Bjørnstad Wood opplevde noe av det båtfolk er mest redd for i helgen. Mens han var ute og fisket, gikk båten han satt i rundt og han datt i vannet.

12-åringen var ute med ei lita jolle ved Hvaler i Østfold. Først oppdaget han at båten var i ferd med å drive mot land, så kjørte han utover for å få mer plass. Men så mistet han kontrollen på båten, og den gikk rundt.

– Båten traff meg i hodet og jeg havnet under den. Men jeg klarte å komme meg opp på kjølen og rope etter hjelp, forteller Fredrik.

To båter kjørte forbi

Fredrik greide heldigvis å komme seg opp på båten som lå opp-ned i sjøen. Derfra begynte han å rope etter hjelp. Han var redd for at han skulle synke.

Mens han satt på båten og ropte så han to båter, men de bare kjørte forbi uten å hjelpe.

– Det virket som at de ikke gadd å hjelpe meg. Jeg bannet og ble både sur og lei meg for at jeg ikke fikk hjelp. Så ble jeg stresset fordi jeg trodde at båten skulle synke.

Fredrik så at personer i to andre båter først sakket ned farten før de snudde seg mot ham, men likevel valgte de å kjøre videre.

- Man skal hjelpe til!

Pål Bustgaard jobber på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler. Jobben hans er å hjelpe folk som får problemer på sjøen. Han mener det er alvorlig at folk ikke ville hjelpe Fredrik.

– Man skal hjelpe hverandre på sjøen! Det er ikke snakk om noe annet, sier Pål.

Han har hørt lignende historier før. Folk som kjører forbi uten å hjelpe.

– Vi hører av og til at folk bare reiser forbi når noen prøver å tilkalle hjelp. Jeg vet ikke hvorfor de gjør det. Kanskje folk ikke vet nok om hvordan man oppfører seg på sjøen, kanskje de er late eller redde for å dumme seg ut.

Han synes alle som ser at folk har problemer burde dra bort og sjekke hvordan det går, og så hjelpe til om det trengs.

Fikk hjelp til slutt

Petter Kalmoe Langvik hjalp Fredrik da han falt i vannet. Han mener alle bør hjelpe til. Foto: Anders Winlund/NRK

Petter Kalmoe Langvik hjalp Fredrik da han falt i vannet. Han mener alle bør hjelpe til. Foto: Anders Winlund/NRK

En som derimot tok seg tid til å hjelpe var 17 år gamle Petter Kalmoe Langvik. Han var på vei til sin egen båt, da han hørte at Fredrik skrek ute i vannet.

– Jeg kom meg opp i båten min og kom meg ut for å hjelpe ham så fort jeg kunne. Han virket redd og nesten i sjokk. Men han hadde klart å komme seg opp på båten sin og signaliserte til meg at jeg måtte komme, sier han.

Petter la også merke til båtene som valgte å kjøre videre uten å hjelpe til.

– Det virket som at de sakket ned og så litt. Men de kjørte videre da Fredrik fikk kravlet seg opp på båten. Man blir småsur når man tenker over at det var en ung gutt som gikk rundt med båten.

 

Denne artikkelen er hentet fra nrk.no og ble først skrevet av Anders Winlund og Sebastian Nordli.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!