Supernytt

Søppel dreper dyr på Svalbard

Hvert år skylles det i land haugevis med søppel på Svalbard som skader dyrene som lever der. Og problemet blir bare større og større. Emilie Tryti (11) fra Nesodden utenfor Oslo var på Svalbard i sommer og er lei seg for av vi mennesker ødelegger naturen.

Foto: Miljøagentene

Garn, flasker, tau, sko og plastposer er bare noen av tingene som driver i land på Svalbard. Søppel som folk slenger fra seg fra båter eller som driver den lange veien fra Norge. For søppel blir ikke bare borte når det havner i havet. Det lærte Emilie da hun i sommer var på Svalbard. Hun er med i Miljøagentene og har vært det siden hun var fem år. Tidligere i år vant hun en konkurranse blant Miljøagentene og fikk i sommer være fire dager på Svalbard der hun lærte masse om miljøet og om hvor farlig søppel er for dyrene:

"Forsøpling dreper mange dyr på Svalbard. For når søppel driver i land her oppe er det mange dyr som tror det er mat og spiser det. Og når de får i seg masse søppel er det mange dyr som dør."

Emilie er sint og lei seg for alt søppelet som flyter i havet: "Søppel som folk kaster i naturen havner til slutt i havet. Og da gjør det masse skade på dyrene." Emilie så mange hvalross på turen på Svalbard. Foto: Miljøagentene

Hvert år plukker frivillige opp tonnevis med søppel på Svalbard. Og den søpla kommer langveis fra:

"Søppel som folk kaster i naturen havner til slutt i havet. Og da gjør det masse skade på dyrene.", sier Emilie

Emilie opplevde mye på de fire dagene hun var på Svalbard. Og noe av det kuleste var nok å få se isbjørn:

"Det kuleste med turen var jo å få se isbjørn! Bare 10% av turistene får se det. Vi så en bjørn som spiste en sel, og så kom det en annen bort og lurte på hva som skjedde! Så gikk de litt etter hverandre og svømte sammen i havet. Jeg fikk også se to hval, lundefugl, sel og hvalross. Det var også veldig morsomt å se midnattssol, selv om det var litt slitsomt og vanskelig å sove en av dagene."

En isbjørn går over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. På Svalbard er det ca 3000 isbjørner. På forsommeren har de gode jaktmuligheter, og de må benytte sjansen til å fange sel før isen smelter for sommeren. Foto: NTBscanpix

Svalbard er kanskje ikke kjent for varme badestrender, men Emilie lot seg ikke skremme og badet i det kalde isvannet!

Foto: Miljøagentene

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!