Supernytt
VIDEO: 11 år gamle Christian Mitchell går på skole i Bournemouth i England. Der bruker de skoleuniform, og Christian må knyte slipset hver morgen.

Slik er skoledagen med uniform

Selma Bozan i Fredrikstad er en av mange elever i Norge som tror skoledagene ville blitt lettere med skoleuniform. Supernytt dro til England for å finne ut mer.

I Norge kan elever ha på seg det de vil om morgenen.

Noen mener det gjør at mange opplever klespress eller mobbes for det de har på seg på skolen. 

– Jeg tenker at jeg kan ikke ha på det samme hver dag, da blir det litt sånn brukt opp på en måte, forteller Selma Bozan i Fredrikstad.

Hva tenker du om skoleuniformer i skolen? Si din mening nederst i saken!

– Jobber bedre med uniform

I Bournemouth i England besøker vi barneskolen Moordown St. Johns. Der må elevene ha på uniform, som blant annet er hvit skjorte, rødt slips og blå genser.

Der mener noen av elevene at uniformen hjelper dem å lære bedre på skolen.

– Fordi du har ditt avslapningsmodus, og ditt arbeidsmodus. Og når du tar på uniformen tror jeg man jobber bedre fordi man representerer skolen sin og den hjelper deg å lære, sier 11 år gamle Reuben Davey.

Klassevenninnen Grace Chorley-Lugg mener nesten det motsatte av Reuben.

– Jeg synes at når man har på seg skoleuniformen så er man ikke avslappet, for det er så trangt. Hvis man han på sine egne klær føler man seg mer avslappet, og det gjør at man kan konsentrere seg mer, sier hun.

FOTO: Grace, Christian, Reuben, Leo og Jessica viser fram skoene de må ha på til skoleuniformen. Foto: Kristin Granbo/NRK

Strenge regler

For at alle skal se like ut, er det strenge regler for hvordan man skal ha på uniformen og hva man kan finne på selv med utseendet sitt i England.

Ved skolen vi besøkte må for eksempel skjorta stappes ned i buksa, alle må ha lik farge på sokkene, det er ikke lov å ha håret utslått og heller ikke lov med sminke eller neglelakk.

Leo Bowerbank (11) forteller at man kan miste goder og få tilsnakk, dersom man ikke følger reglene.

– Du får først tilsnakk, også kan du få en advarsel, deretter kan du miste egentid der man egentlig får gjøre det man vil, som å spille fotball eller dataspill.

Vil du ha skoleuniform? Stem i høyremargen!

Se hele TV-saken om skoleuniformer øverst i denne artikkelen.


FOTO: Dang og Kristin på besøk hos elevene ved Moordown St. John's i Bournemouth i England.
FOTO: Selma ønsker seg skoleuniform i Norge.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!