Supernytt
Den første timen i 2017 blir ett sekund lengre enn vanlig. Dette er fordi det legges til et skuddsekund. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ett sekund lengre nyttårsaften

Natta som markerer overgangen mellom 2016 og 2017, altså nyttårsaften, blir ett sekund lengre.

Harald Hauglin jobber i Justervesenet og passer på at tiden i Norge er riktig. Han sier det er forskjell mellom tiden de beste klokkene på jorda viser og hvordan jorda faktisk roterer. Derfor blir han og de andre tidssjefene i verden enige om å legge til skuddsekunder av og til. Dersom de ikke hadde gjort det kunne vi om mange år oppleve at klokka sa at det var kveld mens sola sto opp.

For at hele verden skal få dette ekstrasekundet samtidig, vil det ikke bli lagt til i Norge før en time inn i det nye året. Rett før klokka 01 får vi da et ekstra sekund, et sekund som vanligvis ikke finnes.

Videoen under er fra forrige gang det ble lagt til et skuddsekund, og Harald forklarer hvorfor det gjøres.

Hva er et skuddsekund, og hvorfor legges det til? Harald Hauglin fra Justervesenet forklarer.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!