Hopp til innhold Hopp til innhold
Malala Yousafzai, som har fått Nobels fredspris, har i en årrekke kjempet for jenters rett til utdanning. (NTB scanpix)

I dag er jentedagen

Av Morgan
1 måned siden

FNs internasjonale jentedag skal gi oppmerksomhet om de utfordringene jenter møter

Det kan være ting som forhindrer dem i å få oppfylt sine rettigheter som beskyttelse, skolegang og mulighet til å bryte ut av fattigdom.

Verden har fått gjort mye bra når det gjelder hvordan jenter har det, men fortsatt er det lang vei fram til gutter og jenter har det likt.

I mange land er jenter de fattigste. Færre jenter enn gutter fullfører grunnskolen. Jenter utsettes for mer vold og langt flere jentebarn enn guttebarn dør før de har fylt fem år.

Likestilling er en menneskerett. Det handler om å gi gutter og jenter like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv.

Jenters mulighet til å få seg utdanning, helsetjenester, arbeid og lovlige rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land.

Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

 1. oda
  det har skjedd en liten skrivefeil i en setning. Der står det i mange land er jenter er de fattigste. Tror det skal stå i mange land er jenter de fattigste. Ville bare gi beskjed:)
  1. Kaspar
   Der var det en feil, ja! Takk for at du sa ifra!
 2. Gutt
  Fins det en gutte-dag?
  1. Ane Mørk
   Hei! Nei det finnes ingen guttedag fordi gutter har det stort sett mye bedre enn jenter i verden. Flere steder så mener mange at gutter er mere verdt enn jenter, derfor trenger man en jentedag for å minne alle på at jenter har de samme rettighetene som gutter. I Norge mener vi heldigvis at alle er like mye verdt, men det er viktig at vi vet hvordan det er andre steder og jobber for å hjelpe de som bor der. Håper det var et greit svar :)
 3. gutt
  ja det var et bra svar
 4. Jente
  Jeg syntes at jenter bør få like rettigheter som gutter over hele verden☺️
  1. Sofie
   Hei eg er enige med at jenter bør ha like mye rettighet som guter
 5. Timothy
  Er det ikke urettferdig at det bare er en jentedag det er som om guttene ikke betyr noe
  1. Ane Mørk
   Hvis guttene hadde hatt færre rettigheter enn jenter så ville det nok vært en guttedag. Jentedagen handler ikke om å feire jentene, den skal markere at jenter flere steder i verden ikke får gå på skole, at de må gifte seg selv om de er barn, og at vi må jobbe for at alle barn og voksne i verden skal bli behandlet like bra.
 6. Lilli
  Hvorfor er det jentedagen.
  1. Ane Mørk
   Fordi vi skal markere at jenter i andre land i verden ikke har like rettigheter som gutter.
 7. mmmmmmmmmmmm
  jentene diskriminerer guttene og sier at dem er dumme og 10 år mindre i hjernen
  1. Jente
   Nehei! Jeg er vokst opp i et hjem der jeg som jente er mindre verd en småbrødrene mine! Jeg har blitt tråkket på av egen familie. Jeg havnet i fosterhjem, og har det kjempebra nå! Tror nesten du faktisk er 10 yngre i hjernen jeg!!
  2. Sofie
   Hei eg er enig eg synest at jenter bør ha like mye rettighet som gutene
 8. Karen
  Stakkars deg😱😢 Jente
 9. Maria😜
  I det viste jeg ikke😮 Er det virkelig sant😎Dere er best altså verdens beste NRK super😇Men vilket land er det i?😕Jeg elsker de filmene dere legger ut😍Men jeg liker også de melidingene dere legger ut❤️Klem Maria fra Norge👍😘😇😇🤣😄🎃❤️😍
 10. Lena
  kommer backstage sesong 2 når sesong 1 er ferdig? Håper på svar
  1. Kristine Magnesen
   Hei Lena, Vi har kjøpt sesong 2, ja. Den kommer på TV rett over nyttår en gang. Vennlig hilsen Kristine i NRK Super
  2. Lena
   Tusen takk for et fint svar
 11. lea12345678910
  jeg synes alle burde ha like rettigheter
 12. 22334455
  hei