Hopp til innhold
En finger forsøker å skru av stedstjenestene til Snapchat på telefonen
Snapchat-innstillinger på mobilen
Karina Kaupang Jørgensen/NRK

Slik er du trygg på nett


Profilbilde til Karina Kaupang

Av Karina Kaupang
6 år siden


Hvis du skal sikre deg på nett må du gjøre en del endringer i personverninnstillingene.

Her er NRKs teknologirådgiver Eirik Solheim og Supernytt-redaksjonens sjekkliste til deg som er usikker på hvor trygg du er:

  • INNSTILLINGER: Gå gjennom innstillingene i appen og si nei til å dele posisjonen din. Hvis appen ikke lar deg slå av posisjonsdelingen kan du gå inn på innstillinger på mobilen. Der er det en oversikt som viser hvilke apper som skal få tilgang til hva. Du bestemmer selv om en app skal ha tilgang til bildene dine, kameraet på telefonen og posisjonen din. Det kan lønne seg å ikke dele posisjonen din.
  • UNNGÅ APP: Ikke bruk app-versjonen. For å bruke for eksempel Facebook og Twitter kan du droppe å installere appen, og heller bare bruke web-tjenesten. – Jeg har en snarvei til nettsiden og bruker ikke appen, sier Eirik Solheim. Appen samler nemlig mye mer informasjon enn nettsiden.
  • PASSORD: Ikke bruk samme passord over alt og ikke del passordet ditt med andre.
  • KALLENAVN: Bruk kallenavn i stedet for ditt ordentlige navn.
  • VILKÅR: Les alt nøye. Når du tar i bruk en ny app, eller en app du allerede bruker oppdateres, må du gå gjennom og godkjenne appens vilkår. Teksten er ofte veldig lang, og full av vanskelige ord du ikke nødvendigvis forstår. Men det er viktig at du leser alt nøye, og kanskje snakker med en voksen om det du ikke forstår – slik at du vet hva du egentlig godtar før du faktisk godtar vilkårene.
  • INNLOGGING: Pass på hvordan du logger inn. Mange apper, tjenester og nettsteder lar deg loGGe på med Facebook-kontoen din i stedet for å lage en ny bruker. Det er ikke alltid så lurt. Noen av disse appene kan misbruke informasjonen din, slik som siden «This is your digital life» som er en av sidene Facebook har bannlyst. Den bannlyste siden, som 17 nordmenn har lastet ned appen til, har samlet inn informasjon fra de som lastet den ned og facebook-vennene deres, til det omstridte selskapet Cambridge Analytica. (Selskapet er anklaget for å ha utarbeidet detaljerte analyser om Facebook-brukere, som de fikk tilgang til via «This is your digital life»-app-en, og videresolgt informasjonen til blant annet til Donald Trumps valgkampanje.) Facebook har regnet ut at selskapet trolig har fått tilgang på brukerinformasjon til 37.550 nordmenn.

 



Del det du mener om hva som skjer på NRKSuper, og respekter at andre kan mene noe annet. Vær snill mot de andre!

Alle kommentarer blir lest og godkjent av NRKSuper-teamet før de legges ut. Her er reglene du må følge: Bruk gjerne ditt eget fornavn og en ekte e-postadresse. Din eller andres bloggadresser, e-postadresser, telefonnumre, eller navn på skuespillerne, blir ikke lagt ut.

Tenk nettvett. Kommentarer som handler om utseende vil ikke bli lagt ut. Ikke skriv stygt om hvordan du synes de forskjellige skuespillernes er som personer, for da blir kommentaren din heller ikke lagt ut.

Kommentarer med ord som noen opplever sårende (f eks nedsettende ord og banneord) legges heller ikke ut. I noen tilfeller redigeres kommentarer av NRKSuper-teamet før de publiseres, f.eks. om en fin kommentar inneholder banneord eller bloggadresser.

Har du opplevd noe vondt og alvorlig? Ikke skriv det her, men chat anonymt med Kors på halsen eller ring 116 111.