Foto: NRK

Barnas restaurant: Oppskrift på sei

Sei med potetpuré og soyasjy

For 8 Personer

Potetpuré
1,5 kg Mandelpotet
2,5 dl H-melk
2,5 dl Fløte
100 gr Smør
Salt

Skrell potetene, og kok de møre uten salt. Sil av vannet, og sett kjelen tilbake på komfyren, slik at potetene får dampet ut det ekstra vannet.
Bruk en potetstapper til å lage en fin puré. Bruk så en ballongvisp, og visp inn smør og spe med melk og fløte til puréen får en fin konsistens.
Smak til med salt.

Soyasjy
1 dl Rødvin
1 dl Oksekraft
5 Sjalottløk
3 ss Finhakket gressløk
250 gr Smør
Soyasaus
Sitron
1 Hvitløksfedd

Begynn med å koke en reduksjon på rødvin, sjalottløk (kuttet i strimler) og et hvitløksfedd. Dette skal kokes til det er ca. ½ dl igjen. Sil bort løken, og tilsett så oksekraften. La dette koke i 5 minutter.
Ha alt smøret i en kjele og la det smelte. Når det har smeltet er det viktig å røre hele tiden så det ikke blir brent. Smøret skal bli brunt og lukte nøtter. Når det har en gyllen farge og lukter godt er det klart. Sil smøret forsiktig. Prøv å ikke få med deg det som er blitt veldig brunt og ligger i bunnen av kjelen, det smaker ikke godt i sausen. Hell smøret i oksekraften.
Det tre sjalottløkene som er igjen skal kuttes i fine små terninger, og tilsettes i sausen. Gressløken skal kuttes fint og tilsettes i sausen. Etter at du har hatt i gressløken er det viktig at sausen ikke koker mer, for da blir gressløken brun.
Smak til med soyasaus, sitron og eventuelt salt.

Sei
1,3 kg Sei
3 Hvitløkfedd
5 kvister Timian
100 gr Smør
Solsikkeolje
Salt og pepper

Fisken skal være uten bein.
Kutt fisken i porsjonsstykker 150 – 180 g. Ha olje i pannen, og pass på at pannen er ordentlig varm før du legger fisken i.
Ha på salt og pepper.
Fisken skal stekes på middels varme med skinnsiden ned først.
Ha i hvitløk og timian sammen med fisken, og la det kose seg og gi god smak til fisken. Fisken er klar når den begynner å flake seg.

Da er det bare å legge opp: Potetpure i bunnen av tallerkenen, fisken oppå og to skjeer med saus over.

Legg igjen en kommentar