Foto: NRK

Hva er tørrfisk?

Se episoden om fisk fra Barnas restaurant.
Se fiskeoppskriftene fra Barnas restaurant.
Se alt om Barnas restaurant.

I gamle dager fantes det ikke frysere til å fryse ned fisken som ble fisket. Da måtte fiskerne finne på noe slik at fisken ikke ble dårlig før de fikk spist den. Så de begynte å tørke den.

Tørrfisk

For å tørke fisken må man først rense den for innvoller og skjære av hodet. Så blir den skylt godt, og hengt opp på stativ. Dette gjorde de gjerne i februar, for da var det så kaldt at fisken ikke ble angrepet av insekter eller bakterier. Fisken får tørke i flere måneder før den er ferdig.

Tørrfisk

Tørking av fisk har foregått i tusener av år. Tørket fisk veier lite, varer kjempelenge, og vikingene kunne fylle båten med fisken for å selge den i andre land.

Senere har Norge solgt tørrfisk til mange forskjellige land. Vi selger mye til Italia, Spania og Portugal, og de bruker den blant annet til å lage mange varianter av det vi i Norge kaller for Bakalao.

Foto: Jacopo/Wikipedia

Foto: Jacopo/Wikipedia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For å spise tørrfisk må du legge den i vann i mange dager slik at det ikke er tørr lengre. Noen legger den også i lut, og da får man lutefisk. Det har du kanskje prøvd å spise rundt juletider en gang?

Lutefisk foto:Jonathunder/Wikipedia

Foto:Jonathunder/Wikipedia

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar