Dyrevenn

Foto: NRK

Hvem er smartest – hund eller katt?

Se hvor smart hunden Kelly er - i ukas Dyrevenn!

Det er ikke så vanskelig å lære hunder å sitte, ligge, gi labb og hente avisen. Hvis du prøver det samme med en katt, er sannsynligheten stor for at du vil få problemer. Men betyr det at hunder er smartere enn katter?
hund-med-avis
Katt-i-svevet

Selv om Hunder og katter er forskjellige har de en del tilfelles. Både hunder og katter er rovdyr, som betyr at de jakter på andre andre dyr og spiser dem. Når rovdyr er ute på jakt, må de være raske til å bestemme seg for hva de skal gjøre for å klare å fange byttet, og dette har vært med på å gjøre dem smarte. Ellers har hunder og katter til felles at de har nesten like stor hjerne i forhold til kroppen. Men de hvordan de bruker den, er forskjellig. Hunder er veldig sosiale, og de bruker mye krefter på å forholde seg til andre dyr og mennesker. Katter derimot, de bruker hjernekraften på seg selv.

Lat-katt
Hunder og katter bruker intelligensen sin på forskjellig måte, og det er vanskelig å sammenligne ulike arter og avgjøre hvem som er smartest. Noen britiske forskere som jobber med å måle dyreintelligens mener at det kan være lurere å studere hvordan hjernen ser ut inni enn å se hvordan dyra bruke hjernen til å løse oppgaver, for å finne ut hvor intelligente de er.

Hva mener du?

Kelly2
I denne ukas Dyrevenn handler det om hunden Kelly som er flink i sporten agility. I denne sporten handler det om for hunden å komme feilfritt gjennom en hinderløype sammen med eieren sin.
Her kan du se han i ukas Dyrevenn!

Kilder: L. Chittka, S. J. Rossiter, P. Skorupski, C. Fernando, What is comparable in comparative cognition, Royal Society, august 2012 (sammendrag), videnskab.dk, Forskning.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar