Klimaskolen 5: Hvordan stoppe klimaendring?

I "Klimaskolen" får du fem dager på rad vite litt mer om klima, miljø og klimaendringer.

Del 5: Hvordan stoppe klimaendring?
I del 4 fikk du vite at klimaendringene fører til ekstremvær, flere naturkatastrofer og dyr som dør. For å stoppe denne utviklingen, må det gjøres noe veldig fort, før det er for sent.

I mange land brenner de kull for å få elektrisk strøm. Det slipper ut massevis av CO2. I stedet må vi begynne med det som heter "ren energi". Her i Norge har vi heldigvis mye vannkraft, som ikke forurenser. Vindmøller og solcelleanlegg er også bra, men ren energi er dyrt og fattige land synes ofte de ikke har råd til det.

En annen viktig ting å gjøre noe med, er transport, slik som lasteskip, fly og biler. Vi må slutte med å fly så ofte, og prøve å sykle, gå eller ta trikk og buss i stedet for å kjøre bil.

Noe som ikke så mange tenker på, er hvor viktig skogen er. Trær hjelper oss veldig med å ta vekk CO2 fra lufta, for de puster inn CO2 og slipper ut oksygen, som er det mennesker og dyr trenger. Derfor må vi slutte å hugge skog, og spesielt regnskog. Mye regnskog blir hugget ned for å dyrke fram f.eks. palmeolje.

De aller viktigste tingene er det altså myndighetene, de som bestemmer i verdens land, kan gjøre. Men også du, din familie og vennene dine kan gjøre små ting som hjelper:

  • bruk bilen mindre
  • ikke fly så ofte
  • spis mindre kjøtt
  • resirkuler plast, papir og organisk avfall
  • slå av lyset når du går ut av et rom
  • slutt å kjøpe ting som ødelegger regnskogen (f.eks. palmeolje)

Lær mer om hva som slipper ut CO2 videoklippet:

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar