Foto: NRK

Oppskrifter til Barnas restaurant – 6

Slik lager du de fantastiske dessertene.

Vaniljekrem med grapefrukt og passjonsfrukt Granite

Du trenger:
5 dl fløte
5 dl melk
2 vaniljestenger
150 g sukker
12 eggplommer
60 g maizenna
50 g smør
2 stk Grapefrukt
Passjonsfrukt pure

Slik gjør du:

Pasjonsfrukt Granite (dagen før):

1 l pasjonsfruktpure/juice
4 dl grunnoppskrift av sukkerlake – oppskrift under.

Bland pure og sukkerlake, og frys i en ismaskin. Har du ikke en ismaskin kan du fryse sorbeten i bolle i fryseren. Da må du røre i den hver 15 minutt til den har en fin konsistens. Man kan også kjøpe pasjonsfruktsorbet i butikken.

Grunnoppskrift på sukkerlake til sorbet:
1 l vann
1350 g sukker
200 g glykose

Kok opp sukker og vann til sukkeret er løst opp, og tilsett glykose. Denne kan man ha i kjøleskap, så har man alltid sukkerlake til sorbet klar. Glykose får man kjøpt på apotek og panduro. Oppskriften kan man bruke på alle typer sorbet.

Vaniljekrem:
Begynn med å finne fram alt du trenger til å lage desserten. Start med å skille eggeplommene fra eggehvitene, og bland eggeplommer med meizenna. Eggehvitene kan man spare på og for eksempel lage en marengs.

Kok opp melk, fløte, sukker og frøene av vaniljestangen. Får å få ut frøene deles vaniljestangen på tvers og frøene skrapes ut med en liten kniv.

Når fløten/melken er kokt opp helles litt av melken over i eggeplommene og rør godt. Hel eggeplommene tilbake i kjelen med melken og kok den forsiktig opp til en tykk krem og rør inn smør som er kuttet i små terninger. Sil den av slik at det ikke blir klumper av egg eller maizenna. Kjøl den av.

Hvis du har tilgang til en syfon, det er flasken dere ser Terje bruke på programmet, kan du fylle kremen over på denne og tilsette to gasspatroner. Har du ikke en syfon kan du for eksempel piske kremen litt i en kjøkkenmaskin eller bare for hånd.

Grapefrukt:
Grapefrukten kuttes i fileter. Start med å kutte av bunden og toppen. Så skjærer man av skallet. Når skallet er skjært av er det lett å se hvor man skal kutte for å få fine filer. Det er hvite vegger mellom filene som du skal kutte mellom.

Servering:
Ha vaniljekrem på tallerken. Skrap opp den frosne grapefrukten med en gaffel slik at den blir litt slushaktig. (Du kan også kjøre den frosne pureen i en ismaskin hvis du har.) Legg på grapefruktfiletene på toppen. Pynt gjerne med litt sitronmelisse.

Marinerte bær med bringebærsorbet


Du trenger:
1 l bringebærpure
4 dl sukkerlake – bruk grunnoppskriften i oppskriften over.
1 sitron
500 g blanda bær, for eksempel jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær.

Slik gjør du:
Ta 6 spiseskjeer av bringebærpureen til side og spar den til senere. Bland sammen sukkerlake og bringebærpure, smak til med sitronsaft, og frys i en ismaskin. Har du ikke en ismaskin kan du fryse sorbeten i en bolle i fryseren. Da må du røre i den hver 15 minutt til den har en fin konsistens. Man kan også kjøpe bringebærsorbet i butikken.

Kutt bærene i passe stor biter og mariner de med bringebærpureen du tok til side tidligere. Smak til med sitron og litt sukkerlake hvis du trenger det.

Sjokoladeterrine


Du trenger:
8 egg
150 g sukker
650 g mørk sjokolade
375 g smør
400 g sukker
2 dl vann

Slik gjør du:
Begynn med å piske eggene og 150 gram sukker til en luftig eggedosis, det tar ca 10 minutter. Smelt sjokolade og smør sammen i en kjele eller over vannbad. Pass på og rør ofte slik at den ikke brenner seg. La sjokoladen bli litt kald.

Vann og 400 gram sukker skal kokes til 120 grader, og da trenger du et termometer. Har du ikke et termometer, kan du la sukkerlaken koke i ca 15 minutter til den har blitt en tykk sirup. Spe inn sukkerlaken i eggedosisen mens den går i kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Bland inn sjokoladen, og pass på at alt blir godt blandet.

Fyll i former, og stek i ovnen på 160 grader, i vannbad, i 12 minutter. Med vannbad fyller man vann i en langpanne som er inni ovnen, og setter formene i vannet. Det er viktig at formene er tette, ellers kommer det vann i terrinen.

Når terinnen er ferdig stekt må den avkjøles og settes i kjøleskap.

Legg igjen en kommentar