Flippklipp

LAGE DIN EGEN MINECRAFT-SERVER – Del 1

Har du noen gang lurt på hvordan du kan sette opp en egen Minecraft-server, så du kan spille lokalt med venner eller med kompiser over nettet? Her får du FlippKlipps ultimate guide til hvordan!

Dette er tekstutgaven av denne guiden. Hvis du heller vil se Henrik forklare og vise det hvordan man gjør det, så kan du se på videoen i toppen av denne saken.

Denne guiden er for å sette opp en Minecraft-server på PC (Windows). 

For å sette opp en Minecraft server (heter egentlig tjener på norsk), har en tre muligheter – En kan betale Mojang/Microsoft for å gjøre det vanskelige arbeidet (Realms), en kan betale et annet selskap for å gjøre noe av det vanskelige arbeidet (for eksempel Spillvert.no), eller en kan gjøre alt selv. Å gjøre alt selv er den eneste metoden som ikke koster penger.

Så, la oss komme i gang!

Oppsett av selve serveren

Først må vi laste ned selve serveren fra Mojang. Det er en link til serverprogrammet midt på denne siden: https://minecraft.net/download/server

Fila heter noe lignende som «minecraft_server.x.y.z.jar», hvor x, y og z er versjonstallene. Last ned fila. Lag deretter en ny mappe for serveren på skrivebordet ditt, og legg den nedlastede fila her. Da blir det lettere å finne igjen senere i denne guiden og når du skal bruke den.

Da er serveren lastet ned, og så skal vi starte den. Da må vi komme oss inn i programmet "Ledetekst", også kalt terminalen. Åpne Windowsmenyen og søkt etter "CMD" her. Eventuelt kan du trykke Windowstasten og R samtidig på tastaturet, og skriv deretter «CMD» i boksen som kommer opp, før du til slutt trykker enter.

Det første vi skal gjøre i Ledetekst/Terminalen er å sjekke om vi har Java installert. Java er et program som må være installert for at serveren vår skal fungere. For å finne ut av det skriver vi dette inn i Ledetekst og trykker enter:

java -version

Om du har Java installert vil det komme opp tekst som sier noe slik som "java version "1.8.0_66"" og så videre. Da er alt i orden og vi kan fortsette med å starte serveren.

Men, om Java ikke er installert vil du få opp en feilmelding i Ledetekst, som sier noe slik som "Java is not recognized as an internal or external command". Da må man installere Java. Det kan du laste ned og installere ved å klikke her.

Så skal vi lage et lite dataprogram som skal kjøre serveren for oss! Da må vi åpne "Notisblokk" (eller Notepad på engelsk). Det kan du søke etter i Windowsmenyen.

Her skal vi skrive inn følgende:

@echo off

java -Xms1024M -Xmx1024M -jar (Sett inn navnet på Server-filen vi lastet ned her).jar nogui

pause

Her er det veldig viktig at alt blir skrevet helt riktig, ellers vil ikke serveren virke. Navnet på server-filen vi lastet ned finner vi i mappen på skrivebordet vi lagret den i.

Når dette er skrevet riktig inn i notisblokka så skal vi lagre denne fila som et program vi kan kjøre. Trykk "fil", "lagre som..." og velg mappen der du la selve serveren. På "Filnavn" skriver vi inn "server.bat" og endrer filtype til "alle typer", slik vi ser på dette bildet:

Trykk "Lagre", og da skal vi se at det ligger et program i mappa vår som heter "server". Dobbeltklikk på denne. Da vil et program åpne seg, som forteller oss at vi må svare ja på det som kalles EULA (End User Licence Agreement). Dette er en del vilkår som Minecraft har for at vi skal få lov til å bruke serveren. De kan du lese mer om her:

Minecraft EULA

For å godkjenne EULA-en går vi nå tilbake til servermappa vår. Her har det dukket opp en fil som heter "eula". Åpne den, og da vil en ny notisblokk dukke opp.

Nederst i teksten i "eula"-dokumentet står det eula=false. Denne skal vi endre til at det står eula=true

Lagre dokumentet (ctrl + s) og lukk det igjen. Så åpner vi fila som heter "server" igjen. Hvis du får opp en boks som sier at Windows-brannmuren har blokkert noen funksjoner i Java, trykker du "Tillat tilgang", for å fortsette.

I Ledetekst-vinduet vil vi se at serveren gjør klar verdenen. Når den er ferdig med dette er serveren oppe og står. Det ser da slik ut:

Serveren er nå klar for å spille lokalt på ditt eget nettverk. Det betyr at du og andre som er logget på det nettverket maskinen din er koblet til nå kan spille sammen der inne.

Om du derimot ønsker å spille med venner over nettet på serveren er det noen få steg til, men de skal vi komme oss fint gjennom. Heng med!

Hvordan kobler vi oss til serveren?

Nå skal vi åpne Minecraft og koble oss til serveren vår. Aller først er det viktig å huske på at vi ikke må lukke Ledetekst-vinduet der verdenen ble gjort klar. Det vinduet er nemlig serveren, og må være åpent når man skal spille.

Når vi har åpnet Minecraft må vi sjekke at serveren og spillet er i samme versjon. Det sjekker du ved å se på tallene nederst i høyre hjørne i launcheren til Minecraft (de er antagelig noe slikt som 1.11.2) og sammenligner de med tallene bak den aller første serverfilen vi lastet ned fra Mojang. Hvis de tallene er like kan vi fint gå videre.

Hvis ikke går dere inn på Edit Profile i Minecraft-launcheren, velger menyen "Use Version" og leter i denne menyen etter det samme tallet som står på serverfilen, slik som dette:

Så går vi inn i Minecraft og trykker oss inn på Multiplayer. Her velger vi "Add Server". I "Server Name" fører du inn det navnet du vil gi serveren din og fører inn "localhost" i feltet "Server Address". Trykk "Done".

Da skal serveren dukke opp i serverlisten. Dobbeltklikk på den, og vips! Vi er inne på vår egen server. Hurra!

Hvordan kan andre koble seg til serveren min?

Hvis de andre sitter på ditt lokale nettverk hjemme hos deg: 

De andre spillerne må da oppgi din IP-adresse. Den finner du ved å åpne et nytt CMD/Ledetekstvindu (Søk opp slik vi gjorde tidligere) og skrive inn "ipconfig"

Let så etter feltet som heter "IPv4 Address". De tallene som ligger bak her er IP-adressen din:

Tilbake i Minecraft må de trykke seg inn på "direct connect" i Multiplayer, og føre inn IP-adressen.

Hurra! Nå kan vi spille sammen på det lokale nettverket!

Hvis vennene dine sitter hjemme hos seg selv og dere skal spille over internett:

Her har vi to alternativer. Det ene er relativt enkelt å sette opp, men gjør at man begrenser seg til 5 spillere på serveren samtidig. Det andre er litt mer krevende, men gjør det hele mye lettere for alle å spille sammen når man har vært gjennom det. Så, her er guiden til begge deler:

Alternativ 1: Bruke Hamachi. Dette er et program som lurer PCene til deg og vennene dine til å tro at dere er på samme hjemmenettverk. For å laste ned dette programmet går vi til hjemmesiden deres og finner det der. Trykk på denne knappen når du er inne:

Last ned og installer programmet (sørg for at ingen av de ekstraprogrammene som foreslås i installasjonen blir med. "Last Pass" og lignende trenger vi ikke). Åpne Hamachi og slå på tjenesten. Det gjør du ved å trykke her:

Så må vi lage en bruker:

Når det er gjort, vil vi i Hamachivinduet ha blant annet en knapp som sier "opprett nytt nettverk". Åpne denne. I boksen som dukker opp må vi føre inn hva nettverks-IDen skal være ("Mitt hjemmenettverk", for eksempel), og et passord.

Da har vi opprettet et nettverk som vennene dine kan koble seg på. Det de trenger å gjøre for å være med er å laste ned og installere Hamachi hos seg selv, opprette sine egne brukere og klikke seg inn på "Nettverk" og så på "Bli med i et eksisterende nettverk".

I boksen som dukker opp fører de inn informasjonen vi akkurat lagde, nemlig navnet på nettverket vårt og passordet. Da er de inne, og PCene til alle dere som er pålogget tror at de er i samme nettverk.

Når alle er koblet til nettverket kan vi komme oss inn på serveren i Minecraft. Over listen med nettverk i Hamachi finner vi navnet på PCen din, og over der igjen noen tall. Dette er adressen til nettverket dere er koblet til, og det er tallet som skal skrives inn i Minecraft for å koble seg til serveren.

Noter ned tallene som står før skråstreken (/). De som skal inn på serveren må nå inn i Minecraft, gå på "Multiplayer", og klikke på "Direct connect". Fyll inn tallene fra øverst i Hamachi-vinduet, og klikk på join server. Vipps, så skal alle være inne!

Husk at Hamachi må kjøre hele tiden mens dere spiller på alles PCer for at dette skal fungere.

Alternativ 2: Å åpne en port i nettverket ditt, slik at det er lett for vennene dine å koble seg til serveren.

Denne metoden tar litt tid og krever at du få logget på ruteren hjemme hos deg selv. Den innebærer å få åpnet en port, slik at vennene dine kan koble seg på direkte med IP-adressen din, uten bruk av Hamachi.

Først må du finne ut hvem som har laget ruteren din og hvilken modell det er. Dette står antagelig på selve ruteren (noen kjente merker som lager rutere er Asus, Linksys, ASrock, TP-link og Zyxel). Ruteren Henrik bruker i tutorialvideoen heter for eksempel Asus Wireless AC 3100.

Når du har funnet navnet på ruteren din må vi logge inn på den. I nettleseren din googler vi navnet og modellen på ruteren, sammen med "ip". Henrik googler for eksempel i videoen "Asus Wireless ac3100 ip".

Søkeresultatene du får her er antagelig en del sider som har tips om hva adressen til ruteren din er. I Henriks tilfelle viser det seg at adressen til ruteren hans er "192.168.1.1" (som er en veldig vanlig adresse for rutere å ha, så du kan godt prøve denne også).

Før inn adressen i nettleseren og trykk enter. Hvis du har funnet riktig adresse kommer du antagelig til et felt der man må logge inn:

Brukernavnet og passordet her er noe man ofte får fra internettleverandøren sin. Det kan være du har det selv, det kan være foreldrene dine har det og det kan være at det står under ruteren din. Den som har satt opp internett hjemme hos deg har antagelig innloggingsinformasjonen her.

Når vi har kommet oss inn på ruteren skal vi finne stedet hvor vi kan få åpnet port fra ruteren din og ut til det store internett.

Vanligvis pleier dette å ligge under en knapp som heter "WAN":

Så skal vi se etter et menyvalg som heter noe slikt som "portviderekobling" eller "port forwarding". Når man har kommet seg inn på det, så vil det antagelig se litt ut som dette:

Feltene her er hvor vi skal taste inn informasjon for å åpne porten. I Tjenestenavn skriver vi "Minecraft" og på Portområde skriver vi "25565".

I feltet Lokal IP  skriver vi IP-adressen til din egen maskin, som vi fant tidligere:

I feltet Lokal port fører vi inn "25565". Sørg for at Protokoll (Protocol på engelsk) er satt til "TCP". Trykk på "Legg til", eller plusstegnet i dette tilfellet. Da vil det hele se sånn ut:

Dette vil antagelig se annerledes ut på din ruter, og hvis du sliter med å forstå hvor informasjonen skal føres inn, så kan du spørre foreldrene dine eller noen andre som kan hjelpe deg.

Når vi har trykket "Legg til", så lagres informasjonen vi har tastet inn og det kan hende at du må restarte ruteren din for at det skal fungere.

For å sjekke at det vi gjorde fungerer så går vi inn på www.canyouseeme.org.

Her fører vi inn tallet på porten vi prøver å åpne, nemlig 25565 og trykker på "Check port":

Hvis du får opp en Error-beskjed, så må du gå tilbake og se om alt er blitt gjort riktig, fordi da har vi ikke klart å åpne porten slik vi skal.

Om man får en beskjed om at porten er åpen er alt i orden, og vi kan fortsette.

IP-adressen som står i feltet over tallet på porten vår er den vennene dine skal føre inn i "direct connect" i Minecraft for å kunne koble seg til serveren:

Når alle vennene dine fører inn IP-adressen og trykker "Join Server" i Minecraft er alle sammen inne og klare til å spille. Jippi!

Husk at for at serveren skal fungere må PCen din være på, og serverprogrammet må kjøre samtidig som at dere spiller.

 

Hurra! Dette er det du trenger for å sette opp en Minecraft-server som fungerer til spilling sammen. I del 2 så skal vi gå gjennom kommandoer rundt bruk av serveren, så heng med. 

Under her følger en  liste over hva filene som ligger i servermappa di på skrivebordet gjør:

«eula.txt» - Brukes for å bekrefte at du har lest og godtatt brukervilkårene for serveren, hvis du sletter den blir den oppretta på nytt igjen, og du må på nytt endre «false» til «true».

«banned-ips.json» - Fila hvor alle bannlyste ip-adresser blir lagra
«banned-players.json» - Fila hvor alle bannlyste spillere blir lagra
«ops.json» - Fila hvor alle OP-er blir lagra
«server.properties» - Brukes til å konfigurere serveren
«usercache.json» - Lagrer detaljer om alle spillere som har spilt på serveren
«whitelist.json» - Fila hvor alle spillere på whitelist er lagra
-«logs» - Mappe med loggfiler. Loggfilene inneholder det samme som du så i terminalen når serveren kjørte
«world» - Mappe med verdenen som er på serveren

TUTORIALS