" name="artikkel_frimerke"> NRK Super | Megafon | Se hvordan det er å stamme

 • Nett-TV

  Se Megafon
 • Hjelpetelefon for barn

 • NRK skole

  Trykk her for å komme til NRK Skole NRK Skole er NRKs skolefjernsyn på nett! Her finner du tusenvis av tv- og radioklipp som du kan bruke til skolearbeid.
Maiken leser høyt i klasserommet.

Se hvordan det er å stamme

10. januar, 2013

Maiken stammer og gruer seg til høytlesning i klasserommet. Megafon viser hverdagen hennes og hvordan det er å stamme.

Maiken har stammet siden hun gikk i barnehagen. Nå går hun i 6. klasse og gruer seg til norsktimene, spesielt når det står høytlesning på timeplanen.

- Jeg føler meg annerledes fordi jeg ikke kan snakke som de andre, og ikke kan snakke helt rent og si setninger helt klart, sier Maiken.

Se dokumentaren her:

Megafon blir med Maiken til skolens logoped, hvor hun lærer en effektiv teknikk som gjør det lettere å lese høyt, og vi blir med på treff med andre unge stammere.

Husk å se Megafon torsdager kl. 19:00 på NRK Super.

Legg igjen en kommentar

93 kommentarer til “Se hvordan det er å stamme”

 1. stamming forandrer ikke sier:

  man er da ikke annerledes! ingen kan si at man er rar hvis man stammer. jeg kjenner noen som stammer...han er kjempesnill og heeelt vanlig. bare ikke tenk på det...de som synes at de som stammer er rar...er superrar selv!

 2. Bjørn Arne sier:

  Hei Maiken. Jeg et selv en stammer som har overvunnet "handikappet". Som ung stammet jeg ganske mye. Det var forferdelig å måtte handle og å lese høyt i timene. Heldigvis fikk jeg hjelp av en kjempeflink logoped som lærte meg bl.a. pusteteknikker. Disse har hjulpet meg gjennom livet og jeg tror at det er veldig få som idag vet at jeg er en stammer. Mitt råd er at du tar det med ro når du skal si noe og ikke bryr deg om hva andre måtte si/mene. Mvh Bjørn Arne (51).

 3. Eli sier:

  Det er utrolig at stammere skal være nødt til å lese høyt i klassen! Hvordan tenker læreren? Lesing er en individuell aktivitet, hva gjelder innholdsoppfattelses og lesefart! Enhver må få lese i sitt eget tempo og ha sin egen opplevelse av det de leser! Har aldri forstått hensikten med høytlesning i klassen!
  Eli

 4. karoline sier:

  Hei.
  jeg syntes at det var bra at dem traf verandre og søner at flere har det samme.

 5. Maiken sier:

  Hei kat.
  Tusen, tusen takk for alle de gode rådene.:):):):) kommer sikkert til å bruke de gode metodene dine<3<3

 6. Therese sier:

  Det er ikke lett å måtte lese høyt i klassen når man stammer. Jeg husker godt hvordan det var å måtte lese høyt for alle og streve seg gjennom et par setninger. Men, jeg synes det er viktig at man ikke skal bli behandlet annerledes fordi man stammer. Nå kan jeg bare snakke ut fra min egen erfaring, og selv om jeg opplevde det som ubehagelig, er jeg veldig glad for at lærerene mine ikke lot meg "slippe unna" høytlesing. Man skal ikke la stamming gjøre at man ikke fokuserer på leseferdigheter. De aller fleste vokser av seg stammingen, og det er så nyttig å klare å overvinne denne frykten. Det vil jo være et veldig tap om man ikke senere ville kunne takle høytlesing fordi man ikke har øvd på det. Det er jo ikke fordi man ikke KAN at det går litt tregt med høytlesing, men fordi kroppen ikke gjør som man vil. Stå på Maiken! Det er mange som vet hvordan du har det og som har overvunnet frykten 😀

 7. anonym sier:

  jeg stammer ikke, men hvordan er det å stamme er det en forskjell å stamme!
  har du noen gang oppdaget å bli stoppa imens du leser? det hadde vært bra om du svarer disse spørsmålene ! :) 😀
  klem: jente i sjette trinn, (ikke i din skole)

 8. Jørgen sier:

  Lykke til. Har vært der selv. Heldigvis har det nesten forsvunnet nå. Men igår stod jeg ved rødt lys med sykkelen min -ja, vi er noen syklister som IKKE kjører på rødt lys :-)) - en bil kom ut fra en sidegate og bare kjørte i ganske stor hastighet mellom fotgjengerne på fotgjerngerovergangen. Da ble jeg sinna, og da jeg så bilen måtte stoppe lengere oppe i gata på rødt lys, syklet jeg etter. Banket på bilvinduet - og stammet fram til bildama at hun måtte passe litt bedre på (bilen bak henne begynnte å tute) Argh! (Det hjalp vel heller ikke at dette var i Wien, og at jeg måtte formane henne på tysk!)
  Håper pusteteknikkene hjelper deg.

 9. Omid sier:

  Hei Maiken,

  Jeg vet at det kan følges veldig tungt å stamme og ikke minst at man kan bli mobbet for det, Jeg synes at Bjørn Arne har kommet med par gode tips.

  Jeg er selv stammer men det er veldig få som kan merke dette. Jeg har jobbet med det og følgt et par gode råd blant annet pusteteknikk og snakke litt sakte enn ellers mann vanlgvis gjør, så vil dette grantert hjelpe deg.

 10. Maiken sier:

  Til de som lurte på det:):)

  Spørsmål: har du noen gang blitt stoppet mitt i en setning av noen andre?
  Svar: Ja, det er flere som har stoppet meg når jeg sitter fast i en setning.( ikke for å være slem, men får og eks spørre om jeg skal stoppet med å snakke og ta en pause istedenfor).:):)

 11. Maria sier:

  Jeg stammer og det har ødelagt så mye for meg. HATER DET

 12. Marie sier:

  Flott dokumentar om Stamming. Jeg synes at Maiken allerede er godt på vei til å bli en tryggere leser. Hun virker modig og selvsikker selv når hun bruker lang tid på å lese høyt i klassen. Det handler om å vise selvtillit og vise at stamming ikke trenger å være et problem.

  Mitt tips er: bruk stemmen! Syng, rop, overdriv, rett og slett utfordre stemmen.

 13. John sier:

  Jeg slet med stamming fra 8 års alderen til ca 22. Stammet meg frem til en universitets utdanning og jobber nå som leder i en av verdens største selskap. Det som hjalp meg mest var Acem meditasjon. Det du opplever nå hvil bare gjøre deg en bedre og sterkere person!
  Her er forresten en løsning fra USA: http://www.youtube.com/watch?v=jsGAw_68BhU

 14. Stine sier:

  Hei Maiken :) jeg synes det er flott at NRK laget et program om stamming. Det er noe jeg mer eller mindre aldri verken leser eller hører om. Akkurat som om det er tabu? Jeg er en jente på 24 år som selv har stammet hele mitt liv. Synes det er flott at du har gode tilbud rundt seg med logoped o.l. so ser ut til å hjelpe deg :) Jeg er fra en liten plass og følte ikke at det tilbudet jeg hadde hjalp noe særlig, men har funnet min egen måte som fungerer ypperlig for meg :) Ligner trolig på skilpaddemetoden 😀 Stå på, du kommet akkurat hvor du ønsker her i livet. Det å stamme er ikke en hindring, bare en utfordring 😉

 15. abdiasis sier:

  hei jeg er en gutt som er 12 år jeg stammer ikke men jeg kan kjønne at det er veldig vanskelig det er ikke noe flaut å stamme. Skulle ønske det ikke var stamming i verden men jaja synd det ikke er tanken som teller men jeg har et råd til deg det er: rock on ikke la noen mobbe deg 😛

 16. Stine sier:

  Hei Maiken =) Takk for en fin dokumentar. Jeg synes du er tøff som tar opp et slikt tema på TV. Om noen noen gang blir urolig eller irritert når du eller noen andre stammer, tenk bare slik at det er de som har et problem, om de ikke har et par sekunder til overs i den travle hverdagen. Personlig synes jeg man skal ta seg tid til å få sagt det man vil si på en ordentlig måte, og det gjelder oss alle sammen.
  Lykke til med skuespiller karrieren, vi trenger nye norske skuespillere så stå på!

 17. Martin sier:

  Jeg er imponert over hvor tøff du er!!
  Martin

 18. Karoline sier:

  Maiken du er kjempekul som tør dette!! Jeg stammer også av og til inni blandt <3 lig hilsen karo

 19. thea sier:

  Stakkars deg..<3 :) Håper dt er bedre nå<3 lykke te<3<3

 20. Philip sier:

  Stakkars :/

 21. Celine sier:

  Hei Maiken:)

  -Ja det er ganske tøfft av deg, både at du prater så fint i klasserommet, og at du også vil fortelle dette til hele værden som sitter og ser på. Det er helt unødvendig av folk at de erter folk som stammer! -helt unødvendig.. Stamming er en naturlig ting for enkelte personer, og det må erterne bare innse.. Det er nok ikke like lett for alle,, Men jeg synes du er veldig tøff og jeg er på ditt lag med dette;) lykke til videre;)

 22. jenta sier:

  hei maiken jeg har en bror som stammer\stotrer. det er kjempe kjedelig og stamme det vet jeg du er kjempe tøff som tørr og lese foran klassen din og gå på teater

 23. Mari sier:

  Den som sier den heter justin bieber heter ikke det fordi justin bieber er Canadisk og ikke norsk

 24. Anonym... sier:

  Hei Maiken! Det er helt vanlig ! Og mange har sine vaner! Ikke sant? :) Da vil det gå 100% bra med deg når du blir eldre! 😉 Klem anonym...

 25. Susanne sier:

  De som stammer er jo ikke dume,
  De er jo bare født sånn

 26. Marit sier:

  Hei Maiken!
  Jeg er kjempeimponert over deg! Du stiller opp på TV og snakker om stammingen din og lar ikke stammingen begrense deg! Skulle virkelig ønske at jeg kjente deg da jeg var på din alder! Nå er jeg 35 år og har i stor grad godtatt stammingen min og DET er nok grunnen til at jeg stammer så lite som jeg gjør.. Men det har vært vanskelig å godta at stammingen aldri går helt bort og erkjenne at jeg kommer til å stamme livet ut. Da jeg var barn og ungdom var jeg redd og usikker og kjente ingen andre som stammet. Jeg følte meg utrolig alene, men jeg ble aldri ertet for stammingen min og det er jeg glad for! Jeg var faktisk på Bredtvedt 2 ganger og det var greit! Lykke til, du er ei utrolig flink og grei jente! Hilsen Marit

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 230 47 000

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen