Newton

Med Magnus på laget

Hva er det egentlig som får ballen til å skru? (Foto: NRK)

Når du treffer på siden av ballen vil den rotere fremover i luften i en bueform, og da har du en perfekt skru – hvis du treffer målet!

Kraften  som virker på en roterende ball som flyr gjennom luften, kalles Magnuseffekt, og denne viktige kraften er grunnen til at ballen forandrer  retning - og kan avgjøre resultatet i fotballkampen  i siste sekund.

Skyter du på høyre side av ballen, går den i bue til venstre, og den går til høyre hvis du skyter på venstre side av ballen.

Dette  prinsippet gjelder ikke bare for fotballer, men også for andre baller som for eksempel golfballer og bordtennisballer.

Men for David Beckham og de andre fotballspillerne gjelder det tvert imot at ballen skal skytes slik at den forandrer retning. Den tyske fysikeren Heinrich Gustav Magnus gjorde det lettere for spillerene. Han oppdaget nemlig denne kraften, studerte den gjennom flere forsøk, og gjorde den kjent.  Selv om dette skjedde så langt tilbake som på 1800-tallet, er Magnus fortsatt med på laget!

I første episode av Fysikk på fotballbanen spør vi om ballen virkelig er rund? (Foto: NRK)

I Newton søndag 18. september starter vi en ny serie om fysikk på fotballbanen.  Treneren for fotballaget er mer enn vanlig interessert i fysikk, og dette får spillerne hans merke...

Her får du se første episode.

 

Del din mening!